2016 için Yedi teknoloji Trendi

2016 için Yedi Teknoloji trendi

Teknoloji tüm çevremizi sarmanın yanında günlük hayatta yaptığımız her şeyi etkilemektedir. Her sabah kalktığımız andan itibaren iş hayatımızda ya da eğlence dünyasında güncel olayları takip etmek için akıllı telefonlarımıza sarılıyoruz. Bu yıl da her zamanki gibi teknoloji için muhteşem bir yıl oldu ve ileride daha da büyük değişimler bekliyoruz. Bakalım 2016’da bizleri hangi teknoloji trendi bekliyor!

2000 ve sonrasında kullandığımız teknolojiyi hatırlayabiliyor musunuz? Geniş bantlı internetin yaygın olmadığı, cep telefonunuzun büyük ihtimalle yeşil ekranlı küçük bir Nokia olduğu ve CD çalarların popüler olduğu bir dönemden bahsediyoruz! E-mail popüler bir şeye dönüşmeye başlamıştı, çok az kişi SMS mesajları göndermeye başladı fakat sosyal iletişim ağı diye bir şey bulunmuyordu.Bu zamana kadar çok fazla şey oldu; 2016 için bizim tahminlerimizi ise işte burada!

[include-page id=’18540′]

 

Mobil ve giyilebililir teknoloji

Akıllı telefonlar, 2016 yılı itibari ile de öneminin devam edeceği gözüküyor. İnternet ortamındaki aktivitelerin %60 oranının mobil araçlar tarafından yürütüldüğünü düşünürsek bu araçların geliştirilmesi 2016 yılında da devam edeceğini tahmin edebilirsiniz. Akıllı telefonlar %60-70 oranında hız artışına sahip olacaklar ve bu da günlük hayatlarımıza bir değer katacak daha gelişmiş yazılım ve uygulamalara ön ayak olacak.

Cloudnames’te biz web sitemize gelen trafiği her an takip etme şansımız bulunuyor ve gördüğümüz kadarı ile blog makalelerimize erişimin %95’i mobil araçlardan gerçekleşmekte! Bu yüzden web sitesi tasarlamayı planlıyorsanız, kesinlikle mobil uyumlu olması gerekiyor.

Kişisel kullanım için kullanıcı deneyimini kişiselleştirmeye doğru güçlü bir trend de devam etmekte. Her bir kullanıcı için bilgi toplama yöntemine giderek şirketler, ilgilenebileceği içerikleri bu kullanıcılara özellikle yönlendirebilmektedir.

Örneğin müşterisi olduğum online bankacılık, benim yaşımı ve finans ile ilgili çalışmalarla ilgilenmediğimi biliyor fakat yine de bana bu hizmeti sunuyor çünkü çocuklarımın olabileceği düşüncesiyle maddi yardıma ihtiyacım olabileceğini düşünüyor. Kişiselleştirilmiş kullanıcı deneyimi elbette çok önemli ve 2016 yılı itibari ile daha da gelişeceğini göreceğimizden eminiz.

Bu yıl Apple Watch, tüm dünyada piyasaya sürüldü ve şimdiden akıllı saat pazarının %80’ini devraldığı söylentileri yayılıyor. (Apple satış rakamları ile ilgili oldukça sessiz.) Büyük olasılıkla 2016 tarihi içerisinde, daha güçlü, daha fazla sensörlü ve yazılımda büyük gelişme ile yeni bir versiyonunu göreceğiz gibi gözüküyor.

Bunun yanında, telefonumuzu cebimizde bırakarak yine telefon üzerinden güncelleştirmelere bakabileceğimiz saatlerde büyük fark yaratacak yenilikler beklemekteyiz. Bu yüzden bu yıl içerisinde fitness bantlarının yerini daha işlevsel saatlerin alacağını tahmin ediyoruz.

2016 yılında hem telefonlarda hem de giyilebilir elektronik aletlerde daha fazla ilerleme kaydedileceğini bekliyoruz. Fitness, açıkhava aktiviteleri, navigasyon ve hatta sağlıkta daha da iyi yazılımın oluşturulmasına önayak olacak gibi gözüküyor. Bunun yanında 2016 yılının mobil ödeme hizmetlerinde dönüm noktası olacağını düşünüyoruz.

Google gözlüğün ise 2016 yılında yeni bir versiyonunun çıkacağına dair söylentiler var. Harika bir ürün olmasına karşın büyük bir başarı yakalayacağını beklemiyoruz. Fakat Microsoft HoloLens ve Facebook Oculus Rift gibi VR-gözlükleri, potansiyel olarak oyun oynama deneyimini değiştirecek ve 2016 yılı itibari ile anaakım haline gelicek.

 

Sosyal Medya Ağları

Sosyal Medya (SoMe), günümüzde online aktivitenin çoğuna hükmediyor- çevrenizle ve markalarla etkileşime geçmek için en etkili ve en popüler yolu. Bu yıl içerisinde SoMe gelişimi patladı, ve gelecek yıl ise daha da büyük gelişmeler beklemekteyiz.

Yeni yıl ile Sosyal Medya platformu üzerinden iletişimde, etkileşimde, reklam, ürün (ya da hizmet) satın alma ve satma konularında daha büyük fırsatlar görmeyi umuyoruz. En son baktığımızda, küresel olarak 2 milyardan daha fazla aktif sosyal medya kullanıcısı bulunuyordu ve raporlara göre bu rakamlar her yıl %25 oranında artmaya devam edecek. Facebook kendi başına Kasım ayında 1,55 milyar aktif kullanıcıya sahipti.

2015 yılında, SoMe Ağlarındaki içerik oluşturulmasında %69 oranında artış olduğunu gördük, ve bu büyümenin 2016 yılında artacaktır. Kısa süre önce yapılan bir araştırmada pazarlamacılar, 2016 yılında içerik pazarlamada daha geniş bütçeye yer ayıracaklarını belirttiler.

Video içeriği kullanımında artışa giden, daha çeşitlendirilmiş uygulamalar, kullanıcıları Live Articles’ın global olarak döndüğü Facebook’un yeni Haber hizmeti gibi platformlarda tutmak adına SoMe Ağlarında daha çok gelişme gibi diğer trendler 2016 yılında önemli gelişmeler olarak sayılacak.

Bunun yanında, ziyaretçileri web sitelerine taşımaya gerek kalmadan reklamcıların potansiyel müşteri toplamalarına yarayacak, Potansiyel müşteri reklamları (Lead ads) gibi hizmetler bulunuyor ki bunlar hızı arttırırken, hali hazırda var olan kullanıcı veriler ile ilişkilendirilen iletişim adresleri verisi söz konusu olduğunda zamandan kazanç sağlamaktadır.

2016 yılı içerisinde Sosyal Medya trendleri ile ilgili beklentilerimizi bu makaleden okuyabilirsiniz.

 

 

Sanal Dijital Asistanlar

2016 yılı, dijital asistanlar için gerçek bir dönüm noktası olacağını düşünüyoruz. Elbette, Apple’ın Siri’si, Google Now ve Microsoft Cortana ya da Amazon Echo ile Facebook M de halihazırda piyasada. Fakat tüm bu dijital asistanlar şimdiye kadar tüketiciler için sınırlı değere sahipti ve dolayısı ile beklenildiği kadar bu asistanlardan faydalanılmadı.

Ancak tüm bunlar 2016 yılında değişebilir, gördüğümüz kadarı ile sundukları hizmetlerde gün geçtikçe daha iyiye doğru ilerlemekte; dil hizmeti gittikçe gelişmekte ve daha da iyisi otomobil, saat ve ev eğlence sistemlerinde uygulanması gibi daha geniş alanlara yayılmaya devam ediyor.

Tüm bu gelişmeler sanal dijital asistanları en tepeye ulaştırabilir ve insanların bu hizmetleri daha fazla kullanmalarına imkan sağlayabilir. Örneğin yeni Apple Tv’deki Siri bir muhteşem, ondan mesajları cevaplamasını istemek ya da bizlere hatırlatmada bulunması gibi özellikler ile daha da kullanışlı hale geldi. İleriki gelişmeler ile sadece toplantı ayarlama da değil, bunların takibini yapmak ve rezervasyon işlemlerini gerçekleştirmek de yapabildiği harika özellikler de bulunacak.

Gördüğünüz üzere 2016 yılında sanal asistanlarda ve bunların daha geniş alanlarda kullanılmasında büyük gelişmeler bekliyoruz. Artan geri dönüşler ile yapay zeka ile öğrenmede daha “zeki” hale gelecekler ve daha geniş bir kesimde kullanımı yaygınlaşacaktır. Sonuçta her bir geri dönüş, eleştiri ya da sorular bu araçların yeni versiyonlarına yansıyacaktır.

 

Bulut bilişim

Bu yıl Bulut bilişim, saklama kapasitesi (Cisco’ya göre) ölçümüne göre %66 gibi bir yıllık büyüme oranına sahip oldu – ve tahminleriniz doğru; 2016 yılında ise bu orandan daha hızlı bir oranda büyümeye devam edecek.

Dünyada her saat başı yeni bir dijital işletme modeli doğuyor. Şimdi ise yeni şirketler ile var olanlar dijital hizmetlerini bulut üzerinden gerçekleştiriyorlar. Şirketiniz kendi sunucu sahanıza bağlıysa, paranızı sokağa atıyorsunuz demektir.

Geleneksel işletme modellerinin bulut temelli hizmetlerle yarışması söz konusu bile olamaz. Fakat işe sıfırdan başlayan ve halihazırda kullanılan yazılımlara yatırım yapmamış olan girişimciler için iyi bir haber olabilir.

Kurulu bir şirket ya da bir startup günümüzde şirketi yürütmek için ihtiyaçları olan tüm hizmetlere anında erişim sağlayabiliyorlar ve bulut hizmetleri ile akıllı, kullanıcı dostu çözümler maliyetinin çok altında elde edebiliyorlar.

2016 yılında daha rekabetçi, kullanıcı dostu ve günlük şirket yönetimine kolaylıkla entegre edilebilinecek yeni hizmetler durmadan ortaya çıkacak. Firmalar API ekonomisini kucaklayacak ve çekirdek kazançlarına erişim imkanı ile yeni hizmetlerin yaratılmasına olanak sağlayacaktır bununla beraber faydalı hale getirilecek yeni kanallar ve yeni içerikler dağıtılacaktır.

Amazon, Google, Microsoft, Apple, Oracle ve IBM, harika hizmetler sunan Bulut bilişim alanındaki büyük oyunculardır. Her gün ise yeni bir oyuncu yıkıcı hizmetlerle sahaya giriyor. Bu şirketler kaliteyi arttırmaya devame decek ve rekabetin yoğun olacağı belli olan 2016 yılında ücretlerde düşüşe gidecekleri gözüküyor.

 

 

Nesnelerin İnterneti

2016 yılı Nesnelerin İnterneti (IOT) için dönüm noktası olabilir mi? Günümüzde internete bağlı bir otomobile, televizyona ya da bir ses sistemine sahip olabilirsiniz; hatta bir ampül, alarm sistemleri, ısıtıcı ve diğer bir çok şeyin internet bağlantısı olabilir.

Fakat bunlar hala anaakımın kullandığı araçlar haline gelmedi. 2016’ının da bizi bu konuda yolun sonuna getireceğinden emin değiliz fakat en azından doğru yolda büyük adımlar atılacağı aşikar. Elbette Google, Apple, Samsung ve Microsoft gibi diğer büyük telefon ve TV üreticilerine teşekkür etmemiz gerekiyor. Çünkü ileride telefonunuz ve TV’niz Nesnelerin İnternet’i için ana merkezi konum olacak.

Günümüzde yazılın her şeyi tayin etmektedir ve tüm yeni şeyler birbirleri ile entegre şeklinde üretiliyor. Fakat yine de günümüzde yaşanan bir zorluk da tek tipleşme ve yaygın kullanıcı arayüzü. Burası bahsedilen şirketlerin araçlar arası iletişimi otomatiğe alma ve tüm bağlantısı bulunan araçları tek bir uygulamada idare edilebilsin diye kullanıcı deneyimini birleştirmek için piyasaya sürdüğü insiyatiflerin bulunduğu yerdir.

Günümüzdeki her nesnenin interneti (IOE) vizyonu, her şeyi bağlama ve birbirine bağlama ve doğal konuşma yoluyla günlük programlama hizmetleri ile ilgilidir.

Açıkçası 2016 yılı için büyük bir dönüm noktası beklemiyoruz, fakat ileriye doğru büyük bir sıçrayış olacağı kesin ve eğer bu yıl olmayacaksa ileri ki yakın zamanda kesinlikle bu teknolojik gelişmeler yaygınlaşacağından eminiz.

 

Büyük Veriler

Gerçek zamanda büyük miktarda veriyi toplamak ve analiz etme ve unsurlara göre karar verme aşamasına başlamayı olanaklı kılan çözümlere “Büyük Veri” deniliyor. Günümüzde, web sitenizden, sosyal medya kanallarından, satın alma süreçlerinden ve hatta müşterilerin konuştukları konuları inceleyerek müşteri davranışını ve istatistikleri kolaylıkla takip etmenizi sağlayan bir çok araç bulunuyor.

Google Analytics ve IBM’in Watson gibi çözümleri analiz edebilmek ve verilerinizden sonuçlar sunabilmek adına ücretsiz olarak kullanılabilinir.

Bu alan 2016 yılı içerisinde büyük şekilde ilerleme kaydetmesi bekleniyor; hem veri toplama hem bunu analiz etme ve hem de bulunan bu verileri faydalı hale getirmek üzere strateji oluşturmakta.

Eğer hala bu tip çözümlere adım atmadıysanız, bu tipte değerli bir araçtan faydalanma fırsatını da kaybetmeyi göze almışsınız demektir. 2016 yılı içerisinde büyümek ve yarışta öne geçmek isteyen her bir şirket için önemli olacaktır.

 

 

Akıllı makineler

Robot üretimi yapan şirketler, bizlere otomatik çim biçme aletleri, süpürgeler ve pencere temizleyicileri sundular. Uçakların iniş ve kalktıklarının otomatik pilot ile yürütüldüğünü biliyor muydunuz? Pilotlar sadece alıştırma yapmak ya da acil durumlarda devreye girmek için eğitim alıyorlar.

Üretilen robotlar yıllarca kullanılmakta ve üretim fabrikalarında 7/24 kolaylıkla sıkıcı ya da tehlikeli üretimleri tekrar etmekle programlandılar. Çin iPhone üreticisi Foxconn 2015 yılında 10.000 adet yeni robot satın aldı ki böylelikle üretim hacmini de bununla beraber genişletmiş oldu.

2016 yılı için otomobil markalarının daha çok otomatik hale gelmesini beklemekteyiz. Aynen Tesla otomotivde olduğu gibi; istediğin zaman direksiyonu kendinin de alabildiği fakat otomatik sürüşler için kullanıma uygun bir program ile üretildi. Bu yeni otomobili Google ne zaman piyasaya sürecek tam olarak bilmiyoruz, fakat sürücüler için daha güvenli bir ulaşım aracı olacağı bir kesin.

Bunun yanında Japon Softbank Şirketi bu yıl Pepper’ı piyasaya sürdü; insanların duygularını okuyabilen kişisel bir robottan bahsediyoruz. Softbank, sadece Japonya’da piyasaya sürülmesine rağmen talepleri hala karşılayabilmiş değil. Fakat Kasım ayında 10.000 ünite sadece bir dakika içerisinde satıldı.

Robot sistemlerine milyarlarca dolar harcayan bir diğer şirket de Google (Alphabet). Robot sistemleri araştırmasını yürütmek amacıyla geçen bir kaç yıl içerisinde 20 kadar şirket satın aldılar ki aralarında Boston Dynamics de bulunuyor.

Akıllı makinelerdeki ilerlemelerin 2016 yılında büyük gelişme kaydedeceğini düşünüyoruz, fakat sürücüsüz araba kullanmanın ve kişisel robotların yaygınlaşması için biraz erken olduğunu düşünüyoruz. Fakat elbette ki gelecekteki süpürge ya da çim biçme aletinin otomatik olmasının yanında sürücüsüz otomobiller ile kişisel robotlar da anaakım ürünler haline gelecektir.

 

Diğer adaylar

3D yazdırma teknolojisi 2016 yılından daha erken piyasaya sürüldü. Elbette gelecek sene bir çok yenilik göreceğiz fakat her evde 3D bir yazıcı bulunacağınız düşünmüyoruz.

Bioteknoloji, yeşil enerji, yenilenebilir enerji, nanoteknoloji, akıllı evler ve sağlık ile ilgili diğer teknolojiler bahsedilmesi gereken diğer önemli gelişmeler. Fakat, bu yeni teknolojiler için gelecek yıl tekrar geri geleceğiz…

 

Cloudnames’te ne yapıyoruz

Online platformda en iyisi olmanız için gereken her şey için Cloudnames size yardımcı olabilir. Dijital hesaplarınızı, web sitenizi, Sosyal Medya Pazarlama ve diğer tüm karmaşık teknik detayların sizin yerinize yönetimini devralabilir, gelirinizi arttırmak üzere etkili bir büyüme adına size yardımcı olabiliriz.

Sadece mobil uyumlu modern bir web sitesi tasarlamıyoruz, müşterilerinizin de talepleri doğrultusunda hizmetler de sunuyoruz. Bunun yanında web sitenizi yönetiyor ve düzenli aralıklarla güvenlik sağlama ve güncelleştirme de sağlıyoruz..

Arama Motoru Optimizasyonu, Arama Motoru Pazarlama, Sosyal Medya Pazarlamanın yanında, e-mail ve banner reklamları gibi diğer online pazarlama kampanyalarıyla da ilgileniyoruz. Bunun yanında dijital gelir elde etmenizde size yardımcı olacak grafik tasarım, fotoğraf, video gibi diğer unsurlar da hizmetlerimiz arasındadır.

Bizimle irtibat kurmak için lütfen iletişim adreslerinizi bırakın!

[include-page id=’18540′]

 

İlginizi çekebilecek diğer makaleler

Yeni teknoloji ile ilgileniyorsanız lütfen blog sayfamızı takip edin. 2016 yılında Teknolojide sizce ne gibi yenilikler gerçekleşecek? Lütfen aşağıdaki yorum köşemizden bizi bilgilendirin ve ikonu tıklayarak makalemizi arkadaşlarınızla paylaşın. Unutmayın, paylaşmak önemsemektir!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bu makaleyi paylaşın.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Hizmetlerimiz

dijital strateji

Dijital Strateji

Cloudnames, işletmenizin dijital iletişim ve pazarlama için pratik bir plan oluşturmasına yardımcı olabilir. Dijital stratejinizi tartışıyoruz ve rakiplerinizi inceliyoruz. Ardından, iyileştirmeler için somut önerilerle geliriz.

Web Tasarımı

Dijital pazarlamaya çok uygun bir web siteniz var mı? Sitenin ne kadar iyi çalıştığını inceleyebiliriz. İyileştirmeler için somut öneriler içeren web sitenizin ücretsiz bir incelemesini alın. Küçük değişiklikler büyük sonuçlar verebilir!

organik trafik oluşturma, arama motoru optimizasyonu

Trafik Oluşturma

Web sitenize nasıl trafik çekiyorsunuz? Cloudnames, içerik oluşturabilir, arama için optimize edebilir ve sosyal medya, e-posta ve diğer kanallarla trafiği artırabilir. Etkili web siteleri, satışa dönüştürülen birçok ziyaret sağlar.

Dijital Strateji

Dijital pazarlama stratejisini nasıl geliştirebileceğinize ilişkin ücretsiz kılavuzumuzu indirin

Dijital Pazarlama hakkında bir tartışma için bugün bizimle iletişime geçin

Help us to share

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Güncel içeriklerimizden anında haberdar olmak için haber bültenine kaydolun!