Çağdaş Web Tasarım Trendleri

O Cebinizdeki Yapay Zekalı Süper Bilgisayar mı?

Apple, yeni akıllı telefonu iPhone 7’yi kısa zaman önce tanıttı. Yapay Zekalı öğrenme özelliğinden fazla bahsedilmemesine rağmen sağlayacağı imkanlar oldukça fazla. Dahili yapay zeka mobil cihazlarımızı daha da akıllı hale getirecek. iPhone 7’nin yeni kamera sistemi; çekilen tek bir kare fotoğraf için 100 milyar işlem gerçekleştiriyor.

Cebinizdeki Yapay Zekalı Süper Bilgisayar
Apple Fotoğrafları nöral ağlar ve üstün makine öğrenimi ile geliştirilen Memories özelliğini sunuyor

Mobil telefon endüstrisinde yapay zeka teknolojisi geliştirme rekabeti şimdiye kadar şu ürünlerin gelişmesine yol açtı; Yüz tanıma özelliği, aramalar, rota belirleme, görsel işleme, kişisel asistanlık, dil çevirileri, yapay ve artırılmış gerçeklik.

13 Eylül’de Apple, 1 milyardan fazla kullanıcının yararlanacağı iOS 10 işletim sistemini yayınladı. Fotoğraf uygulaması; kişilerin, yerlerin, grupların ve olayların fotoğraflarını sınıflandıracak şekilde anlama ve tanıma tabanlı nöral ağ yapay zekasıyla geliştirildi.

Apple Fotoğraflar; fotoğrafın içinde kimlerin olduğunu, nerede ve ne zaman çekildiğini, o anki mizansenin ne olduğunu, hayvanlar ve soylarını veya fotoğraftaki objeleri ve bunun gibi fotoğrafı tanımlayan birçok farklı etiketi belirleyebilmek için fotoğraf başına yaklaşık 11 milyar işlem uyguluyor. Ardından bu bilgileri fotoğraflar arasında bağlantı kurmak için kullanıyor; bunun sonucunda doğal bir fotoğraf galerisi oluşturmuş oluyor. Muhteşem bir özellik değil mi?

Bu teknoloji sadece olay yeri inceleme ekipleri için uygun değil; genel kullanım için de uygun. Çektiğiniz fotoğraflardan neler öğrenebileceğinizi bir hayal edin!

Apple’ın iOS 10’da daha fazla yapay zeka özellikleri kullanması sürpriz olmadı, bu durum şirketin uzun süreden beri gelen bir eğilimi. Ayrıca iPhone 7’de yapay zeka özelliğinin bulunması da aynı şekilde gelen bir trend ve önümüzdeki yıllarda daha da fazlasını bekliyoruz.

Herhangi bir sorunuz varsa lütfen bizimle iletişime geçin! Çalışma saatleri (9:00 – 18:00) arasında, +90 (212) 243 7991 numaralı telefonumuzdan bizimle iletişime geçebilir ya da salestr@cloudnames.com adresine e-mail göndererek sorularınızı doğrudan bize iletebilirsiniz; ya da iletişim bilgilerinizi aşağıya bırakın size anında dönüş yapalım.

Cloudnames, dijital kanallarda yeni satışlara veya potansiyel müşterilere ve görünürlüğe dönüşen bir web sitesi olan dijital bir iletişim stratejisi geliştirmenize yardımcı olur!

Telefon Anahtardır

Başlarda Yapay Zeka çözümleri tamamen bulut teknolojileriyle ilgiliydi, çünkü akıllı telefonların işlem güçleri yeterince güçlü değildi. Örneğin; Apple’ın kişisel asistanı Siri tamamen bulut tabanlı bir üründür. İlk başlarda iPhone’lar için bir uygulama olarak tanıtılmıştı, ardından Apple tarafından satın alındı ve 2011 yılında iOS 5 işletim sistemine entegre edildi.

Bu ürünün çalışma prensibi; telefonunuza kendi dilinizde bir soru sorarsınız – konuşma tanımı telefonda yapılır – talep Apple bulut tabanlı sunucularına gönderilir – işlem yapılır – ardından yanıt telefonunuza geri iletilir.

Bu süreç ile ilgili 2 konu var: Gizlilik ve hız. Apple’ın önemsediği etmenlerden birinin gizlilik olduğu iyi bilinir, bu yüzden makine öğrenimi anonimdir ve indirdiğiniz her yeni işletim sisteminde gizlilik korunur ve hız artırılır.

Siri bugün inanılmaz derecede hızlı, ama internete bağlanmadığınız zamanlarda aktif değil. Yeni versiyon iPhone’larda Siri’nin internetten bağımsız olarak çalıştığını görmek bizim için sürpriz olmaz. Yine de ürün satın almak veya rezervasyon yapmak için internete bağlanmak gerekecektir.

Apple ve Qualcomm’un önderlik ettiği en son trend; cihazlardaki derin öğrenmeyi işleyen bir silikon inşa etmek. Qualcomm en son teknolojiye sahip Android cihazlarına gücünü veren Snapdragon işlemcisini üretiyor. Mayıs ayında Samsung Galaxy S7, Moto Z, One Plus 3, TTC 10 gibi birçok üründe kullanılan Snapdragon 820 çipi için “Doğal İşlem Motoru” adını verdikleri yazılım geliştirme kitini tanıttılar.

Doğal Yapay Zeka Deneyimi

"<yoastmark

Aipoly uygulaması Ocak ayında tanıtıldı, görme engelli kişiler için yapılan ilk görme uygulaması değil, fakat bulut sisteminden yararlanan ilk mobil uygulama oldu, bu durum yanıtı alırken gereken kritik saniyeleri azalttı. Nesneleri tanıyor ve isimleri yüksek sesle söylüyor. Örneğin cihazı doğrulttuğunuz nesnenin köpek olduğunu belirtmekle kalmıyor, cinsini ve hatta eğer daha önceden isim konulmuşsa ismini de söyleyebiliyor. Doğrudan cevap ile birlikte daha doğal bir yapay zeka deneyimi yaşıyorsunuz.

Akıllı telefonunuzdaki makine öğrenmesinin artırılmış gerçekliği Pokemon GO’dan çok daha fazla değiştireceğini öngörebilmek için roket bilimcisi olmanız gerekmiyor. Telefonunuz, çevrenizdekileri 3D olarak haritalayabildiğinde ve videolara doğru animasyonu ekleyebildiğinde artırılmış gerçeklik daha da doğal ve eş zamanlı hale gelecek.

Ayrıca Sanal Gerçeklik daha iyi mobil yapay zeka entegrasyonu ile birlikte çok daha gerçek görünmeye başlayacak. Sanal gerçeklikte kusursuz bir gerçeklik hissi için için videonun ve sesin; göze, başa, jest ve mimiklere doğru eşlenmesi zorunludur. Şüphe yok ki; mobil yapay zeka silikonlarına yapılan tüm bu yatırımlar yakın gelecekte sanal gerçeklik trendlerini belirleyecek.

Eğer gelecekte yapay zeka bulut sistemlerine ihtiyaç duymazsa, bulut sistemleri için kişisel verileriniz gerekmeyecek, bu da kesinlikle yapay zeka ile ilgili en ürkütücü faktörün ortadan kalkması anlamına geliyor.

Sebep Mobil Oyunlar

AppStore’da 500 binden fazla mobil oyun bulunuyor ve 2016 cirolarına bakıldığında oyun endüstrisinde listenin en üst basamağına mobil oyunların oturması bekleniyor. Mobil oyunlar en kaliteli silikonu gerektiriyor. Apple A10 ve Snapdragon 820 gibi mobil işlemcilerin gelişimi açısından önemli bir faktör haline geldi.

Bugünün mobil işlemcilerinin performansı yaygın dizüstü bilgisayar işlemcilerine çok yakınlar, ayrıca ışık hızında performans vadediyorlar. Bundan birkaç yıl önce olay bu değildi. Ama küresel akıllı telefon pazarı bilgisayar pazarından çok daha büyük hale geldi, araştırma geliştirme süreçlerine yapılan yatırımlar da aynı oranda artırıldı. iPhone 7’de bulunan grafik işleme ünitesi 9 yıl önce tanıtılan iPhone’a göre 240 kat daha hızlı, grafik işleme ünitesi hızındaki geçen yılki gelişim ise %50’yi buldu, yani bu alandaki hızın gelişimi oldukça yüksek.

Herhangi bir sorunuz varsa lütfen bizimle iletişime geçin! Çalışma saatleri (9:00 – 18:00) arasında, +90 (212) 243 7991 numaralı telefonumuzdan bizimle iletişime geçebilir ya da salestr@cloudnames.com adresine e-mail göndererek sorularınızı doğrudan bize iletebilirsiniz; ya da iletişim bilgilerinizi aşağıya bırakın size anında dönüş yapalım.

[include-page id=’18540′]

Prisma görsellerdeki dönüştürmeyi yeni iOS 10'un yapay zekasını kullanarak yapıyor.
Prisma görsellerdeki dönüştürmeyi yeni iOS 10’un yapay zekasını kullanarak yapıyor.

Prisma Uygulaması

Bulut sistemlerinden ceplerimize inen bir diğer heyecan verici uygulama ise fotoğraflarınızı farklı sanatsal tasarımlara dönüştüren Prisma. Örneğin bir instagram filtresi renk, parlaklık ve beyaz dengesi gibi basit parametreler üzerinde değişiklik yaparken, Prisma uygulaması fotoğrafı analiz edip, nesneleri, şekilleri, çizgileri, renkleri ve gölgeleri belirledikten sonra Edvard Munch ya da Picasso’nun tarzıyla fotoğrafınızı en baştan çiziyor.

Prisma uygulaması bir bulut hizmeti olarak başladı, fakat ağustos ayında yeni iPhone uygulaması ve gelecek için Android yazılımlara da uygulanma düşüncesi olarak tanıtıldı. Bulut platformunda birkaç saniye süren yeniden çizim işleminin aksine yeni iPhone uygulamasında görüntüler anında işleniyor. Prisma’nın planları arasında aynı işi videolar için yapacak bir uygulama geliştirmek de var. Bu tarz bir hizmeti bulut sistemlerinde sunmak kapasite ve bant genişliği açısından oldukça pahalı olacaktır, bu yüzden tüm yapay zeka çevirimi telefon üzerinde yapılacak.

Özelleştirilmiş Yapay Zekalı Çipler

Intel geçtiğimiz günlerde VPU üreticisi Movidius’u satın aldığını açıkladı. En son VPU çipi “Myriad 2” nesnelerden kaçmak, yerini değiştirmek ve bir kayakçı gibi hareketli objeleri izlemek amacıyla DJI’ın Phantom 4 dronunda kullanıldı. Benzer yapay zeka teknolojilerinin mobil cihazlara da ekleneceği birçokları tarafından dillendiriliyor.

Yeni iPhone 7’de bulunan kameranın ISP özelliği (Görsel Sinyal İşlemcisi) her görsel için 25 milisaniye zaman aralığında 100 milyardan fazla işlem yapma kapasitesine sahip. Phil Schiller Apple’ın tanıtım etkinliğinde “Bu fotoğraflar için bir süper bilgisayar” yorumunu yaptı. Ve yeni kamera sistemindeki gelişmeleri referans gösterdi. “İlk kez sinematik renkler, birden fazla fotoğraf çekiminin ardından mükemmel fotoğraf için bu resimler bir araya getiriliyor.”

ISP mizanseni okuyor ve makine öğrenme özelliğini kullanarak tüm sahnenin içindeki nesneleri, kişileri tanımlıyor. Bu noktadan sonra her çektiğiniz fotoğrafta pozlama değerini, odağı, renk genişliğini, ton eşlemesini, pürüzlü görüntünün (noise) azalmasını ayarlar ve kombine eder.

Herkesin bildiği gibi; Apple gelecek ürün ve hizmetlerle ilgili iyi sır saklamasıyla bilinir, bu yüzden gelecekteki yapay zeka girişimlerinin planları ile ilgili bir bilgi ortada bulunmuyor. Ama şirket tarafından yapılan bazı yorumlar yapay zeka kapasitesini iOS cihazlarına kaydırdığının kanıtı niteliğinde ve kişisel bilgilerin korunumu amacıyla özelleştirilmiş silikon desteği inşa ediyor.

Facebook ve Google

Yapay Zekalı teknolojiye yatırım yapan diğer iki büyük şirket Facebook ve Google. Facebook CEO’su Mark Zuckerberg nisan ayında açıkladığı 10 yıllık planlarında; yapay zeka geliştirmeyi de bağlanılırlık ve yapay/hızlandırılmış gerçeklikle birlikte üç büyük odaklarından biri olduğunu belirtti. Facebook’un 1,7 milyar kullanıcıya ne gösterileceğine karar veren haber akışı servisi makine öğrenme özelliğini kullandığı ilk yapay zeka ürünü oldu. Ayrıca Messenger için yapay zeka chatbot’ları da F8 geliştirme konferansında tanıtıldı.

Google; arama motoru, Adwords platformu ve Google Display Network başta olmak üzere, haritalar, GMail, Çeviri gibi birçok ürün için yapay zeka geliştirmeye oldukça büyük yatırımlar yaptı. Bu durum, milyarlarca kullanıcının günlük hayatta yapay zekayla sıkça karşılaştığının önemli bir göstergesi. Ana şirket Alphabet de biyoteknoloji, yapay zeka, robot teknolojisi, kendisi gidebilen araçlar, sanal gerçeklik gibi yapay zeka donanımlı pek çok gelecek teknolojiye yatırım yaptı.

Facebook ve Google’ın işletme planları genel olarak bulut sistemlerinde ücretsiz ürün sunmak, kullanıcıların bilgilerini toplamak ve sonrasında bu bilgilere göre kullanıcılara reklam göstermek üzerine kuruludur. Pek çok kişi söz konusu bu iki dev şirketin kullanıcı olan veya olmayan kişilerle ilgili topladıkları kişisel bilgilerin gizliliği ile ilgili şüpheci yaklaşıyor.

Yapay Zekalı geliştirmeye, makine öğrenimine ve nöral ağlara yatırım yapan binlerce şirket ve girişim bulunuyor. Pazara kimin hakim olacağını gelecek gösterecek, ama titanların savaşının cep telefonlarınız üzerinde yaşanacağını rahatlıkla söyleyebiliriz.

Cloudnames’te ne yapıyoruz?

CNcanhelp-300x269Cloudnames, Online platformda en iyisi olmanız için gereken her şey için size yardım edebilecek bir dijital ajanstır. Dijital stratejinizi, web sitesiniz, sosyal medya hesaplarınızı, dijital pazarlama çalışmalarınızı, satış ve pazarlama otomasyonunuzu ve bunun gibi tüm karmaşık teknik detayları sizin yerinize yönetebilir, gelirinizi artıran etkili bir büyüme adına size yardımcı olabiliriz.

Web sitenizin yönetimini devralıyor ve düzenli aralıklarla güvenlik ve güncelleştirilmesini de sağlıyoruz. Bununla birlikte, Arama Motoru Optimizasyonu, Arama Motoru Pazarlaması, Sosyal Medya Pazarlamanın, gibi ihtiyacınız olan tüm dijital pazarlama çalışmalarını sizin için yönetebiliriz.

Herhangi bir sorunuz varsa lütfen bizimle iletişime geçin! Çalışma saatleri (9:00 – 18:00) arasında, telefon numaramızdan +90 (212) 243 7991 bizimle iletişime geçebilir ya da e-mail ile sorularınızı doğrudan bize iletebilirsiniz: salestr@cloudnames.com ya da iletişim bilgilerinizi bırakabilirseniz size anında dönüş yapabiliriz.

Cloudnames, dijital kanallarda yeni satışlara veya potansiyel müşterilere ve görünürlüğe dönüşen bir web sitesi olan dijital bir iletişim stratejisi geliştirmenize yardımcı olur!

İlginizi çekebilecek diğer makaleler

Teknoloji haberleri ile ilgileniyorsanız lütfen blog sayfamızı takip edin. Yapay zeka teknolojisi hakkında ne düşünüyorsunuz? Lütfen yorum köşemizden bizi bilgilendirin ve aşağıdaki ikonu tıklayarak makalemizi arkadaşlarınızla paylaşın. Unutmayın, paylaşmak önemsemektir!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bu makaleyi paylaşın.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Hizmetlerimiz

dijital strateji

Dijital Strateji

Cloudnames, işletmenizin dijital iletişim ve pazarlama için pratik bir plan oluşturmasına yardımcı olabilir. Dijital stratejinizi tartışıyoruz ve rakiplerinizi inceliyoruz. Ardından, iyileştirmeler için somut önerilerle geliriz.

Web Tasarımı

Dijital pazarlamaya çok uygun bir web siteniz var mı? Sitenin ne kadar iyi çalıştığını inceleyebiliriz. İyileştirmeler için somut öneriler içeren web sitenizin ücretsiz bir incelemesini alın. Küçük değişiklikler büyük sonuçlar verebilir!

organik trafik oluşturma, arama motoru optimizasyonu

Trafik Oluşturma

Web sitenize nasıl trafik çekiyorsunuz? Cloudnames, içerik oluşturabilir, arama için optimize edebilir ve sosyal medya, e-posta ve diğer kanallarla trafiği artırabilir. Etkili web siteleri, satışa dönüştürülen birçok ziyaret sağlar.

Dijital Strateji

Dijital pazarlama stratejisini nasıl geliştirebileceğinize ilişkin ücretsiz kılavuzumuzu indirin

Dijital Pazarlama hakkında bir tartışma için bugün bizimle iletişime geçin

Help us to share

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Güncel içeriklerimizden anında haberdar olmak için haber bültenine kaydolun!