The-importance-of-your-Logo-for-Digital-Marketing-Blog

Logonuz Dijital Pazarlama için Neden Önemlidir?

Marka ya da işletmenizi temsil eden Logolar, insanların zihinlerine kazınmadaki oynadığı etkin rolü ile, pazarlama hedeflerinin vazgeçilmez öğesidir. Logolar, ürün ve hizmetlerinizin varlığını devam ettiren, onları hedef pazar içerisinde daha hatırlanır kılan unsurların en başında geliyor. İyi tasarlanmış bir logo, şirketlerin tüm pazarlama stratejilerinin hayati bir parçasıdır, ve işte nedenleri!

Mercedes-Benz ve BMW, güçlü logo ve marka kimliğine sahip iki büyük şirkettir. Mercedes-Benz, bir asırlık rekabet ilişkileri dolayısıyla kısa bir süre önce BMW’yi tebrik eden bir mesaj yayınladı.

 

Mercedes-Benz, Almanya’nın Stuttgart kentinde bulunan Mercedes-Benz müzesine BMW’yi davet etti. Stuttgart’taki bu müze, Mercedes-Benz markasının tüm tarihi gerçeklerini ele alan bir sergi sunuyor.

 

Bu iki araba üreticisi arasında uzun süredir süregelen ateşli bir rekabet bulunuyor. BMW ve Mercedes-Benz arasında kuruldukları günden beri lider olmak adına tatlı bir çekişmenin var olduğu bir gerçek.

 

Alman otomotiv devi Mercedes-Benz, aşağıdaki tanıtımında ise rakipler arasında görmeye alışık olmadığımız: “100 yıllık rekabet için teşekkürler, önceki 30 yıl biraz sıkıcıydı” sözleri yer alıyor.

 

100years

 

Logo sahibi olmadan pazarlama dünyasında kendinizi var edebilmek neredeyse imkansız ve düşündüğünüz kadar da kolay değil! Logonuz, işletmenizin yüzü olarak kullanılmak üzere doğru bir şekilde tasarlanmalıdır. Renklerden, yazı biçemlerine ve hatta görsellere kadar; logonuz, şirketiniz ile alakalı önemli bilgiler içermeli. Bu şekilde, müşterilerinizin sahip olduğunuz marka kimliğiniz ile ilişkilendirilmesine olanak sağlar.

 

En sade, fakat en etkili ve evrensel bilinirliğe sahip logonun Apple’a ait olduğunu söylersek sizi şaşırtmış olmayız. Şirketin kendi adıyla logo ikonunun arasında belirgin bir korelasyon olduğu aşikar; ki bu kalıcılık söz konusu olduğunda önemli bir faktör olarak rol oynar. Bu yüzden logo gibi önemli tasarım hedeflerinde işinde deneyimli bir grafik tasarımcıyla çalışmak doğru bir karar olacaktır. Logonuz en doğru şekilde tasarlanmalı; anlamlı ve akılda kalıcı olmalı.

 

[include-page id=’18540′]

 

‘Apple Isırığı’na bir bakın örneğin. Bu basit, sade ve zahmetsiz logo, milyarlarca dolarlık bir iş sahasının yüzü olarak bizlerin hayatında yer etmeye devam ediyor. Hepimizin çok iyi bildiği gibi Apple ikonu, Yeni Teknolojilerin Güçlü Üretim safhaları gibi ardında sahibi olduğu sembolik hikayesiyle yıllar içerisinde güven ve anlam kazandı

 

appleModern bilgisayarlara öncülük yapmış Alan Turing’e bir çeşit takdir amacıyla Apple logosunun ortaya çıktığına dair spekülasyonlar bulunuyor. Turing, ilk bilgisayarı icat ederek Alman enigma makinesini deşifre etmeyi başardı. Cinsel tercihlerinden dolayı savaştan sonra hormon tedavisine zorlanan Turing, yatağın kenarında bulunan yarı-yenmiş siyanür zehirli elmayı yediği gerekçesiyle intihar ettiği ortaya çıkmıştır.

 

Bu ikonik logonun ardındaki gerçek hikaye bu mudur kesin bir şey söyleyemeyiz; fakat çoğu popüler şeylerde olduğu gibi spekülatif olmak adına ilgi, beğenilebilirlik ve bir talebin var olması biz tüketicilere büyük etki yaratmak için bir çeşit zorunluluk haline geldi diyebiliriz.

 

Logolar reklam ve pazarlama stratejilerinde şirketin varlığını ortaya koymanın kısa yoludur. Şirketin esas adından ziyade, hatırda kalıcı olmak ve işletmenin ne olduğuna dair bir fikir ortaya koymak, logo üzerinden kolaylıkla sağlanabilir. İşte bu yüzden, grafik üzerinden bir kimlik oluşturmayı göz önünde bulundurmalısınız.

 

Birkaç yıl önce Twitter’ın bu ikonik logosu için sadece 15$ ödediğine dair ortalıkta spekülatif söylemler dolanıyordu. Bu dedikodular arasında Nike’ın ise için 35$ ödediğine dair söylentiler de var. İyi görünümlü bir şirket logosu tasarlamak için tonlarca para harcamanıza gerek yok. Onun yerine size önerimiz, logonuzun sizinle ilgili neyi yansıtmasını istediğinize dair zaman ve efor harcamanız.

 

Güçlü bir Marka Kimliği Oluşturmak

Güçlü bir işletme kurmayı hedefliyorsanız, iyi tasarlanmış bir logonun bir tür zorunluluk olduğunu hatırlatalım. Yaratıcı bir logo tasarımı, sadelik ve hatırda kalıcılık ile sadık takipçiler elde etmenizi sağlar.

 

Bir marka kimliği oluşturmak için herhangi bir logo sahibi olmak yeterli değildir. Yanlış düşünülmüş bir logo tasarımı, şirketinizin imajını kolaylıkla yerle bir edebilir. Oysa özen gösterilmiş bir logo tasarımı, hem satın alan kesime ulaşmanızda kolaylık sağlar hem de şirket ya da ürününüzün sahip olduğu değeri yansıtmanızda bir çeşit iletişim ağı kurmanızı sağlar. Bu yüzden, diyebiliriz ki her şey logonuzun tasarımının yaratacağı etkiye dayanmaktadır.

 

kolajDaha da önce belirttiğimiz gibi; bir logo, şirket ya da markanızın inanç ve değerlerinin bir çeşit görsel temsiliyetidir. Tasarlarken, işletmenizi doğru şekilde temsil edeceğine dair emin olmalısınız. Göz önünde bulundurmanız gereken bir kaç detay da aşağıdaki gibidir:

 

  • Logonuzun ürünleriniz üzerindeki görünümü. Ambalajınızın üzerindeki markalaşma ve logolar satın alım sürecindeki müşterilerin karar vermelerinde önemli bir rol oynamaktadır.

 

  • Psikolojik yönlerden bakıldığında, paketleme üzerinden markalaşma, karar aşamasında kritik bir öneme sahip iki ana hedef üzerinde bir araya geliyor:

1) Müşterinin dikkatine rehber olarak, bu dikkatleri belirli markalara doğru yöneltir.

2) Tüketicilerin aşina oldukları markaları daha iyi tanımalarına ve farkına varmalarına olanak sağlar.

  • Reklam ve pazarlama içeriklerindeki duruşu.
  • Başkaları logonuzu gördüğünde, onlara ne türde duygular uyandıracağı gibi hususlar arasında karar kılmak.

 

İyi bilinen markaların logolarına siz de bir göz atın. Bunları gördüğünüzde ne hissettiğinizi düşünün. İşte bu size, bir alıcı olarak marka ile kurabileceğiniz bir çağrışım ilişkisine dair iyi bir izlenim verecektir. Ardından ise, oluşturduğunuz düşüncelerinizi aynı ikon ve mesaja maruz kalan sizden başka diğer milyonlara paylaşmayı deneyin.

 

McDonalds’ın Değişen Yüzü

Bir de McDonalds’ın logo tasarım sürecine bakalım; hepimizin aşina olduğu bu görsel, sadece abur cubur bir gıda üretimini temsil etmiyor. McDonald’s, yeryüzündeki en büyük markalardan bir tanesi; o kadar bilindik ki kapitalizm, küreselleşme ve Amerikan fast-food kültürünü temsil etmekten de öte bir etkiye sahip. McDonalds’ın
markalaşmasının bugüne nasıl ulaştığına dair bir fikir edinmek adına, sahibi oldukları logonun ilk versiyonunu size hatırlatmak istedik.

 

mc1

 

Tubby şef Speedee, Richard ve Maurice McDonald tarafından 1948 yılında “Çabucak Hizmet Sistem”leri ile çağrışım kurmak adına tasarlandı. On yıldan fazla bir süre, daha modern görünümlü bir örneğine ihtiyaç duyana kadar bu logo kullanılmaya devam edildi.

 

 

mc2

 

1961 yılında tasarlanan bu logo, Jim Schindler tarafından Golden Arches tarzından ilham alınarak oluşturulmuştu. Ürün yerine daha çok mimari yapıya odaklı bir görüntüsü olduğu için bu logonun daha sonra müşterilerine hitap etmediği üzerine karar kılındı.

mc3

 


McDonalds’ın resmi logosu ise Heye & Partner GmbH tarafından 2003 yılında tasarlandı. “İşte bunu seviyorum”, 2 Eylül 2003 yılında Munich’te
‘Ich liebe es’, daha sonra İngiltere ve Amerika’da ise ‘I’m Lovin’ It’ sloganıyla piyasaya sürüldü. Günümüzde McDonald’s logosu farklı şekillerde ve boyutta, fakat resmi slogan ile sarı kemerlerle yalın hale getirilmiş bir şekilde kullanılmaya devam ediliyor.

 

Çoğu ikonik marka, popülerleşmeye başlamalarının ardından küreselleşmenin getirdiği bir talep doğrultusunda logolarında değişime gider. Logo tasarımında yapılacak olan herhangi bir modernizasyon, bulunduğu zamanı da yansıtmalıdır. Eğer bir süredir piyasada var olan bir işletmeye sahipseniz, sizler de bu şekilde bir değişikliğe gitmeyi düşünmelisiniz!

 

McDonald’s gibi bazı markalar yeni bir başlangıç yapmaya açıkken, eBay ve Google gibiler başlangıçta kullandıkları logoları değişime uğratarak yola devam ederken; Starbucks gibiler ise odaklandıkları alanların dışına çıkmayı başardı diyebiliriz. Logolar sonsuz değildir; fakat tasarım ve etkiyi ilk denemede yakalayabilmek önemlidir!

 

[include-page id=’18540′]

 

Son dönemlerde çıkan bulgular, daha önce bilinenin aksine tüketicilerin aldığı kararlar üzerinde hem daha az kontrole hem de farkındalığa sahip olduklarını gösteriyor. İşte tam da bu yüzden mükemmel bir logo tasarımı pek çok şey değiştirmeye ön ayak olacaktır. Daha da fazlası, araştırmacılar hem doğruluk hem de tepki süresini ölçmeye devam ederken, tüketicilerin yüksek derecede olan hassasiyetini de beraberinde incelemeye devam ediyor.

 

visual

 

Bilim insanları genellikle pek çok görsel tarama ve tepki gecikmesi (yanıt süresi) gibi örtülü mukabil tedbirleri kullanmakta. Bu yöntemler ile bilinçsiz yapılan fiziksel reaksiyonları ölçerek tüketicilerin aslında neyi düşündükleri ya da neye inandıkları ve aynı doğrultuda oluşan hassasiyetlere karşı nasıl tepkimeler gösterdikleri su üstüne çıkarılabilmektedir.

 

Logonun ne olduğuna dair ortada pek çok farklı fikir dolanıyor. Logolar, şirketin kimliğini göstermek adına bir çeşit görsel maskot olarak görevini yerine getirmektedir. Bir de şu şekilde düşünün; oluşturduğunuz bir logo hem web sitenizde, hem iş kartınızda ve hem de reklam stratejilerinde ve hatta belki de tanıtım amaçlı üretilen kırtasiye malzemelerinde yer alacaktır. İyi tasarlanmış bir logo bu yüzden, işletmenizin başarısına büyük katkısı bulunuyor. Üzerinde detaylı düşünülmemiş ya da tasarımı iyi olmayan bir logo, işletmenizin itibarını sarsabilir, ve potansiyel müşterilerinizin size yönelmesini engel teşkil edebilir.

 

Unutmayın ki logonuz sizin kaşenizdir. Sahteciliğe karşı korunmanızı sağlayacak yasal teminatınızdır. Ucuz sahtecilik girişimleri, Türkiye gibi üçüncü dünya ülke pazarlarında oldukça sık rastlanılan bir durum olduğunu deklare etmek çok da yanıltıcı olmaz diye düşünüyoruz.

 

Farklı Çeşitlerde Gelen Logo Tasarımları

Gerçekte, arasından seçim yapabileceğiniz pek çok sayıda farklı logo “markaları” bulunuyor. Bu makalede bizler beş ana logo çeşidi üzerine kısaca değinmekle kalmayıp, fikir edinmeniz açısından da sizinle örnek logo çeşitleri paylaşmayı düşündük.

 

İkonik ya da Sembolik Logolar

Sembolik ya da İkonik logo tasarımları, şirketinizi basit fakat cüretkar bir şekilde temsil eder. Bu logo çeşidi görseli, smaişletmeniz ile ‘gerçek’ bir bağa sahip olmasının yanında dikkat de çekmelidir. Logonun gücü, görselliğinden ileri gelmektedir.

 

Araştırmalar insanların görsellerle, metinlerde olduğundan daha kolay fark edebildiği, kendilerini daha kolay ve hızlı ilintilebildiklerini ortaya koyuyor. Bugünün sosyal medya dünyasında, bu faktörü göz ardı etmek imkansız gibi gözüküyor.

 

İnsanlar, basit formları hatırlamakta zorlanmazlar; çünkü karmaşık yapıları absorbe etmek basit ve sade olanlardan daha zordur. Bu yüzden, eğer işletmenizi genişletmek adına herhangi bir plan yapma eğilimindeyseniz size tavsiyemiz daha basit ve daha sade sembol ya da ikonlar kullanmanızı tavsiye ederiz. İkonik ya da Sembolik logolar kategorisine giren Apple, Shell, Cloudnames ve Mercedez-Benz gibi sembolik logolara olan aşinalığınızı sizler de farkındasınız değil mi?

 

Marka İşareti Logoları

jbbBu tipte logoların da oldukça popüler olduğunu görüyoruz. Marka işareti logoları, şirketin ya da markanın adını telafuz eden kendi içlerinde eşi benzeri olmayan bir metin tasarımı logolarıdır. Çoğu kez, özellikle markaların kullanımı için özelleştirilmiş yazı biçemleri tüm pazarlama ve markalaşma hedefleri için oluşturulur. Bu tipte logolara örnek olarak Facebook, Disney, Tiffany & Co. ve Sony’yi gösterebiliriz.

 

Lettermark / Harf Logolar

Lettermark adıyla bilinen harf logolar, özellikle tipografik çeşidiyle karşımıza çıkmaktadır. Bu tipte bir logo çeşidi, genellikle şirketi temsil etmek üzere şirket isminin baş harflerinden ya da ilk harfinden oluşabildiğini görüyoruz.

 

hpBu tipte logo tasarımına sahip bilinen şirketler arasında BBC, Hewlett-Packard ve Chanel bulunuyor. Çoğu şirketin bu tipte bir logo seçimine yöneldiğini söyleyebiliriz, çünkü şirket adını baştan sona kullanmak yerine, bir grafik görseli daha iyi resmedilebiliyor.

 

İsim gereğinden daha uzun olduğu, zor telaffuz edildiği ya da kendi ağırlığını kaldıramayacak derecede ayırt edici bir özelliğine sahip olmaması durumunda bu çeşitte bir logo tasarımı tercihinde bulunabilinir.

 


bebestonKombine Logolar

Kombine logolarda ikon ve yazı iş birliği içerisindedir. İyi tasarlanmış bir kombine logosu, birlikte olarak kullanımında yarattığı aynı etkiyi ayrı ayrı da gösterebilmektedir. Bu türde logolara örnek olarak Adidas, Pepsi ve McDonalds’ı gösterebiliriz.

 

sbAmblem Logolar

Bir amblem logo, tasarım ile şirket ismini de beraberinde taşımaktadır. Genel olarak; tarih, lokasyon, slogan ve daha fazlasını tasarım içerisinde taşır. Çoğu işletme bu tasarım çeşidini kalıcı logoları olarak kullanıyor. Bunlara bir örnek ise: Starbucks ve Harley-Davidson Motosikletleridir.

 

Şimdi ise hangi tipte logo tasarımının kuruluşunuz için en uygun olacağını karar verme zamanı. Unutmayın; bir tüketici için markanızı merak etme, beğenme ve hatta güvenme söz konusu olması için sizi temsil edecek; kim olduğunuzu yansıtacak bir logoya ihtiyacınız var.

 

Daha da ötesi, iyi tasarlanmış bir logo, profesyonellik düzeyi hakkında çok şey söylediğini unutmayalım. Logonuz, bir müşterinin sizi seçmesinin nedenlerinden bir tanesidir. Etkili ve akılda kalıcı bir logoya sahip olmayarak bu şansı elinizden kaçırmayın.

 

 

Cloudnames’te ne yapıyoruz

Online platformda en iyisi olmanız için gereken her şey için Cloudnames size yardımcı olabilir. Dijital hesaplarınızı, web sitenizi, Sosyal Medya Pazarlama ve diğer tüm karmaşık teknik detayların sizin yerinize yönetimini devralabilir, gelirinizi arttırmak üzere etkili bir büyüme adına size yardımcı olabiliriz.

 

Web sitenizin yönetimini devralıyor ve düzenli aralıklarla güvenlik ve güncelleştirilmesini de sağlıyoruz. Arama Motoru Optimizasyonu, Arama Motoru Pazarlama, Sosyal Medya Pazarlama ve ihtiyacınız olan diğer tüm Dijital pazarlama kampanyalarında sizlere yardımcı olabiliriz.

 

 

[include-page id=’18540′]

 

 

İlginizi çekebilecek diğer makaleler

 

Sosyal medya ve Dijital Pazarlama ile ilgileniyorsanız, lütfen blog sayfamızı takip edin. Marka kimliği ve logolar konusunda sizin fikirleriniz ve önerileriniz neler? Lütfen aşağıdaki yorum köşemizden bizi bilgilendirin ve ikonu tıklayarak makalemizi arkadaşlarınızla paylaşın. Unutmayın, paylaşmak önemsemektir!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bu makaleyi paylaşın.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Hizmetlerimiz

dijital strateji

Dijital Strateji

Cloudnames, işletmenizin dijital iletişim ve pazarlama için pratik bir plan oluşturmasına yardımcı olabilir. Dijital stratejinizi tartışıyoruz ve rakiplerinizi inceliyoruz. Ardından, iyileştirmeler için somut önerilerle geliriz.

Web Tasarımı

Dijital pazarlamaya çok uygun bir web siteniz var mı? Sitenin ne kadar iyi çalıştığını inceleyebiliriz. İyileştirmeler için somut öneriler içeren web sitenizin ücretsiz bir incelemesini alın. Küçük değişiklikler büyük sonuçlar verebilir!

organik trafik oluşturma, arama motoru optimizasyonu

Trafik Oluşturma

Web sitenize nasıl trafik çekiyorsunuz? Cloudnames, içerik oluşturabilir, arama için optimize edebilir ve sosyal medya, e-posta ve diğer kanallarla trafiği artırabilir. Etkili web siteleri, satışa dönüştürülen birçok ziyaret sağlar.

Dijital Strateji

Dijital pazarlama stratejisini nasıl geliştirebileceğinize ilişkin ücretsiz kılavuzumuzu indirin

Dijital Pazarlama hakkında bir tartışma için bugün bizimle iletişime geçin

Help us to share

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Güncel içeriklerimizden anında haberdar olmak için haber bültenine kaydolun!