Sosyal Medya Geleneksel Medya'ya Karşı

Sosyal Medya Geleneksel Medya’ya Karşı

Geçtiğimiz 10 yılda sosyal medya hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline geldi. Akıllı telefonlarımızdan, tabletlerimizden ve diz üstü bilgisayarlarımızdan sosyal medyaya her an bağlıyız. Günün her saati arkadaşlarımızla sosyal medya üzerinden haberleşip, yorumlar yapıyoruz. Sevdiğimiz markaları takip ediyoruz hatta günlük haberler için bile sosyal medyayı kullanıyoruz. Bu hızlı yaygınlaşma medya sektörünü olumsuz etkiledi.

Tim O’Reilly, O’Reilly Medya’nın kurucusu, 2004 te “WEB 2.0” terimiyle tanıştırdı bizi. O’Reilly’nin ortaya attığı terim kullanıcılar tarafından üretilen içeriğin öneminini ve kullanıcıların birbirleriyle etkileşime girebilmesinin önemini vurguladı. Sosyal Medya bu terimin etrafında gelişti.

 

Linkedin, YouTube,Facebook ve Twitter gibi internet sitelerinin hepsi sosyal medyayı oluşturmakta. Sosyal medyanın yükselişi geleneksel kitle iletişim araçlarını oldukça etkiledi özellikle basın-yayın organlarını sarstı, sosyal medya ve kitle iletişim araçları arasındaki temel farklılıkları ortaya koymak gerekiyor bunun sebebini görebilmek için.

 

[include-page id=’18540′]

 

Farklılığı Tanımlamak

Kitle iletişim araçlarıyla ilgili yapılan en genel hata basın-yayın organlarından ibaret olduğu düşünülmesidir. Basın-yayın organları kitle iletişim araçları içerisinde büyük yer kaplar ancak kitle iletişim araçları basın-yayın organlarından ibaret değildir. Bu yazımızda kitle iletişim araçlarını, medya sektörüyle limitli bir bağlamda kullandık.

 

Kitle iletişim araçlarıyla sosyal medya araçları arasındaki en temel fark, kitle iletişim araçlarının izleyiciyi pasif konumda tutması. Sosyal medya da ise izleyici merkeze yer almaktadır. İzleyiciler, kullanıcılara dönüşerek kendi içeriklerini yaratıp başka insanlarla etkileşim içine girebiliyor sosyal medyada.

 

Geçen 10 yılda, sosyal medya hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline geldi, her geçen gün daha fazla insan sosyal ağlara katılıyor, içerik üretiyorlar ve başka insanlarla etkileşime giriyor.

 

Firmalar ve markalar bile sosyal medyada artık, sosyal medya pazarlama kampanyaları düzenleyerek mevcut ya da potansiyel müşterileriyle etkileşime giriyor. Bu durum şu soruyu beraberinde getiriyor, hangi medya, medya sektörü mü yoksa sosyal medya mı kamuoyunu şekillendiriyor?

 

 

 

Sosyal Medyaya Doğru Kayış

Geçtiğimiz yüz yıl kitle iletişim araçlarının hakimiyetiyle geçti, bireylerin ve organizasyonların sesi haline geldi. Ayrıca popüler kültürü fazlasıyla etki altında bıraktı kitle iletişim araçları, bu yüzden ana akım medya olarak da bilinir kitle iletişim araçları. İçerikler çoğunluğun görmek, duymak ve okumak istediklerine göre üretilir.

 

Basın-Yayın, tartışmalı konularda kamuoyu oluşturmak, mevcut kamuoyunu şekillendirmek için kullanılmıştır. Bu güç etik olmayan şekillerde kullanılmıştır, kitle iletişim araçları siyasi propaganda için en etkili araç olarak kabul edilmiştir, özellikle de savaş zamanlarında, dolayısıyla tarafsızlığını kaybedip belli bir amaç için kullanılmıştır kitle iletişim araçları.

 

Ayrıca reklam geliri sorunsalı söz konusu basın-yayın organları için. Ana gelir kaynaklarından birini oluşturduğu için, özellikle medya sektörünün şirketlere karşı tarafsız olmama durumu daima endişe sebebi olmuştur.

 

Geçtiğimiz 20 yılda internet, kitle iletişim araçlarının esas fonksiyonunu sekteye uğratmaya başladı. Özellikle web 2.0 terimi iletişim tarihinde bir kilometre taşı olarak değerlendirilebilir. İnternet ve sosyal medyanın yükselişi kitle iletişim araçlarını ve özellikle medya sektörünü kimsenin ön göremediği şekilde etkiledi.

 

Herkesin gazeteci olabileceği bir çağda yaşıyoruz. İnternet erişimi ve mobil cihazlar her an her yerde canlı yayın yapabilmemize izin veriyor. Bu imkan sosyal medya üzerinden başka insanlarla iletişime geçip etkileşime girmemize izin veriyor.

 

Bugün, şirketler bile bireyler gibi sosyal medyayı kullanıyor. Mckinsey’in yakın zamanda yaptığı araştırmaya göre, küresel ölçekte firmaların %83’ü en az bir sosyal medya kanalını kullanıyor.

 

Massachusetts Dartmouth Üniversitesinin Piyasa Araştırma Merkezi’nin yaptığı araştırmaya göre, Fortune 500 listesindeki firmaların %73’ününn Twitter hesabı mevcut.

 

Medya Sektörü Ölüyor Mu?

Bu sorunun cevabı hayır. Uluslararası medya istihbarat grubu iSentia’nın araştırmasına göre medya sektörü gündem belirleme de ve haber üretiminde hala lider, tabi ki bu değişmek üzere.

 

Pew Araştırma Merkezi’nin 2013 yılı “Medya Sektörünün Durumu” isimli raporuna göre medya sektörünün yaptığı haberlerin kalitesi ve sayısı düşmüş durumda. Medya sektöründeki şirketlerin küçülmeye gitmesi oldukça etkili bu durumda.

 

Pew Araştırma Merkezi, gene aynı raporunda, haberlerin internet üzerinden takip edilme oranının ciddi oranda arttığını belirtiyor. Günümüzde daha fazla insan haberleri takip etmek için mobil cihazlarını kullanıyor.

 

Sosyal medyada içeriğin kalitesinin önemli olduğunu unutmamak gerekir, kaliteli içeriğin büyük bölümünü medya sektörü üretmekte. Medya sektörünün kaliteli içeriği sosyal medya üzerinden paylaştığını belirtmek gerekir.

 

New York Times’ın Twitter’da 15 milyon takipçiye sahip, Facebook saysaında 9.2 milyon beğeni var ve YouTube kanalı 100 milyondan fazla izlenme oranına sahip.

 

iSentia’nın raporu 24 saatlik haber döngüsünü öldüğünü beliritiyor, günümüzde haber ve bilgi akışının sabit bir kaynak noktası yok.

 

[include-page id=’18525′]

 

Eşsiz Bir Fırsat

Sosyal medya firmalara ve müşterilere gerçek zamanlı etkileşime girme şansı verdiği için, eşşisz bir fırsat sunuyor. Firmalar ve markalar sosyal medyada müşterileri tarafından açıkça eleştirilebiliyor. Ayrıca müşteriler sevdikleri markalara sosyal medya üzerinden daha kolay ulaşabiliyor. İnternette var olmak önemli ancak sosyal medya da var olmak firmalar ve markalar için çok daha önemli hale geldi.

 

Sosyal medya müşterilerle iletişim kurabilmek için çok faydalı ve çok gerekli. Sosyal medya üzerinden gündemi takip eden insan sayısı yıllar içinde kayda değer oranda arttı ve artmaya devam ediyor. Özellikle genç nesiller sosyal medyayı daha etkin şekilde kullanıyor.

 

Sosyal medyanın önemini farkeden firmalar içerik editörleri işe alıyor. İçerik editörlerinin varlığı kaliteli içeriğin önemini ve ilgi çekiciliğini kanıtlıyor. Potansiyel ve mevcut müşterilerle firmalar arasında etkileşim oluşturmak için ilgi çekici içerikler çok önemli.

 

Düşük kaliteli içerikler olumsuz bir imaj oluşturur ve potansiyel müşterileri kaçırır.

 

 

Cloudnames yardım edebilir

Cloudnames, dijital pazarlama hakkında ihtiyacınız olan her şeyde size yardımcı olabilir. İnternet üzerinden daha çok gelir elde edebilmenizi sağlayacak, web sitesi, dijital pazarlama ya da diğer tüm karmaşık teknik detayların sizin için yönetimini devralabiliriz. Böylelikle siz de şirketinizin ana faaliyetlerine odaklanabilirsiniz.

 

Sadece mobil uyumlu modern bir web sitesi tasarlamıyoruz, müşterilerinizin de talepleri doğrultusunda hizmetler de sunuyoruz. Bunun yanında web sitenizi yönetiyor ve düzenli aralıklarla güvenliğini sağlama ve güncelleştirme de sağlıyoruz.

 

Arama Motoru Optimizasyonu (SEO), Arama Motoru Pazarlaması (SEM), Sosyal Medya Pazarlaması (SMM) ve diğer tün dijital pazarlama aktivitelerinizin yanında web sitesi ve e-mail pazarlamanın da yürütülmesini üstlendiğimiz bir online pazarlama hizmeti sunuyoruz.

 

Bizimle irtibat kurmak için lütfen iletişim adreslerinizi bırakın!

 

[include-page id=’18540′]

 

 

 

İlgilenebileceğiniz Diğer Makaleler

 

Eğer sosyal medya pazarlaması ile ilgileniyorsanız blogumuzu takip edebilirsiniz. Siz haberleri hangi kanallardan takip ediyorsunuz? Lütfen aşağıdaki yorum köşemizde bizimle fikirlerinizi paylaşın. Paylaşmak, önemsemektir!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bu makaleyi paylaşın.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Hizmetlerimiz

dijital strateji

Dijital Strateji

Cloudnames, işletmenizin dijital iletişim ve pazarlama için pratik bir plan oluşturmasına yardımcı olabilir. Dijital stratejinizi tartışıyoruz ve rakiplerinizi inceliyoruz. Ardından, iyileştirmeler için somut önerilerle geliriz.

Web Tasarımı

Dijital pazarlamaya çok uygun bir web siteniz var mı? Sitenin ne kadar iyi çalıştığını inceleyebiliriz. İyileştirmeler için somut öneriler içeren web sitenizin ücretsiz bir incelemesini alın. Küçük değişiklikler büyük sonuçlar verebilir!

organik trafik oluşturma, arama motoru optimizasyonu

Trafik Oluşturma

Web sitenize nasıl trafik çekiyorsunuz? Cloudnames, içerik oluşturabilir, arama için optimize edebilir ve sosyal medya, e-posta ve diğer kanallarla trafiği artırabilir. Etkili web siteleri, satışa dönüştürülen birçok ziyaret sağlar.

Dijital Strateji

Dijital pazarlama stratejisini nasıl geliştirebileceğinize ilişkin ücretsiz kılavuzumuzu indirin

Dijital Pazarlama hakkında bir tartışma için bugün bizimle iletişime geçin

Help us to share

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Güncel içeriklerimizden anında haberdar olmak için haber bültenine kaydolun!