Yapay Zeka

Yapay Zeka Yakın Geleceği Nasıl Şekillendirecek?

Teknoloji şirketleri arasında daha iyi yapay zeka sistemlerinin gelişimi konusunda ateşli bir yarış koşuluyor. İyimserler bu teknolojileri kullanmaya başlamak için sabırsızlanıyor, daha kötümser yaklaşan kitle ise mesleklerin makineler tarafından ele geçirilmesinden endişe duyuyor. Yapay Zeka’nın yakın gelecekte insanlığa olacak etkilerini sizin için daha detaylı inceledik.

Çevremiz yapay zeka ile çevrilmiş durumda, yine de bizim yapay zeka olarak düşünmemiz gerekmiyor. Sonuçta yapay zeka denilen olgu belli bir öğrenme ve mantık sistemine dayandırılmış, sonuca ulaşma yeteneği olan yazılımlardır.

Günlük hayatımıza girmiş Yapay Zeka sistemleri şunlar; Google Translate, Apple Siri, Facebook Haber Akışı, telefonunuzun harita uygulamaları, bilgisayarınızdaki oyunlar. Ayrıca akıllı telefonunuz ve kullandığınız diğer birçok cihaz yapay zeka yazılımları ile dolu. Kısacası günümüz dünyasında yapay zekadan kaçış yok.

Tesla yakın zamanda kendi kendine giden aracı Model S’i tanıtmıştı. Önümüzdeki yıllar içinde Tesla, Google ve diğer otomobil üreticilerininde tamamı kendi kendini idare edebilen otomobiller, otobüsler ve kamyonları üretme kapasitesine erişileceği düşünülüyor. Peki bu durum özellikle taşımacılık sektörünü nasıl etkileyecek?

Geçtiğimiz hafta 160bin dava çözen Yapay zeka robotunun hikayesini yayınlamıştık. O yazıyo bu linkten ulaşabilirsiniz: Avukat robot 160 bin dava kazandı

 

[include-page id=’18540′]

 

Yapay Zekanın Tanımı

İnsanlara kıyasla ANI’ler belirli bir görevi insanlara kıyasla daha verimli yerine getiriyor, eşsiz yazılımı sayesinde bunu yapabiliyor. Telefonunuzdaki satranç oyununuzla Dünya’nın en büyük satranç oyuncularıyla baş edebilir, ama bunun dışında bir yeteneği yoktur; çünkü bildiği tek şey satranç oynamaktır ve bunun dışında ne olduğuna dair hiç bir bilgisi yoktur.

Google Now ve Apple Siri gibi daha gelişmiş ANI sistemleri de mevcuttur. İnsan zekasına kıyasla tabi ki oldukça limitliler. Google’ın şöförsüz aracı an itibariyle deneme sürüşleri yapıyor, İstanbul trafiğindeki sürücülere kıyasla çok daha güvenli sürüyorlar, ama sadece araba kullanmakta iyiler.

Bir sonraki seviye ise Genel Yapay Zeka ya da Artificial General Intelligence (AGI). Henüz bu teknolojiyi geliştirebilmiş değiliz, iyi bir noktaya gelebilmemiz için önümüzde uzun yıllar var.  AGI’leriTanım olarak ele alırsak insanlarla eş düzeyde zihinsel kapasiteye sahip yazılımlardır.

Bu düzeyde karmaşık bir yazılımı geliştirebilecek bilgisayar kapasitesine teknik olarak  erişmiş değiliz. En basit şekilde ifade etmek gerekirse günümüz teknolojisiyle bunu yapmamız imkansız, bu teknolojiye erişmemiz sadece zaman meselesi.

AGI’lerin çalışabilmesi için, yazılımın problem çözebilmesi, mantık kurabilmesi, plan yapabilmesi, karmaşık fikirleri anlayabilmesi, soyut olarak düşünebilmesi ve deneyimlerinden ders çıkartabilmesi gerekiyor. AGI bunları bizim yaptığımız kadar kolay yapabilecek. Bizim için çok basit olan ve üstünde düşünmediğimiz şeyler yazılımların kavraması için fazlasıyla kompleks şeyler. 2 boyutlu bir cismi 3 boyutlu olarak zihnimizde canlandırabilmemiz ya da top yakalayabilmemiz, yapılan esprileri anlayabilmemiz gibi.

AGI’lerden sonraki seviye Super Yapay Zeka ya da Artificial Super Intelligence (ASI). Yapay zeka konusunun önde gelen isimlerinden Nick Bostrom, ASI’yi şöyle tanımlıyor: “ Bilimsel yaratıcılık, bilgelik ve sosyal beceriler de dahil olmak üzere her alanda insan beyninden çok daha zeki bir varlık.”

Peki Yapay Zeka ile ilgili en güncel bilgiler neler?

IT alanındaki tüm teknoloji devleri yapay zeka odaklı ürünlerini geliştirme yatırımlarını sürekli olarak arttırıyor. Bu yılın başlarında, Apple, Google, Microsoft, Facebook, IBM, Amazon, Viv, Tesla ve bunun gibi birçok teknoloji şirketi hem yeni hem de varolan ürünlerinin geliştirilmiş versiyonlarını tanıttı.

Ayrıca bir bilgisayarın oynaması için en zor oyunlardan birinde Dünya şampiyonunu deviren Google AlphaGo’ya da şahit olduk.

Google’ın bağlı olduğu ana şirket olan Alphabet; farklı alanlarda Yapay Zeka sistemleri üreten en büyük şirket olduğu tahmin ediliyor. Alphabet’in; Google’dan kazandığı paranın büyük bir çoğunluğunu araştırma ve geliştirme yatırımı olarak kullandığı da söylenmekte. Yapay Zeka sistemli ürünleri geliştirmekte oldukça büyük yatırımlar gerektiriyor; ama bu yatırımların sonucunda üretilecek ürünler, insanoğlunun geleceğinde büyük etki bırakacak.

Google yapay Zeka gelişim sürecinin başına Ray Kurzweil’i getirdi. Kendisi yapay zekanın geleceğiyle ilgili tahminlerde bulunduğu ve best-seller olmuş birçok kitabın yazarı; yapay zeka konusunda önde gelen kişilerden biri. Aşağıdaki linkte; 28 Temmuz’da yayınlanan bir röportajını bulabilirsiniz. Bu röportajda önümüzdeki birkaç on yıl içinde Yapay Zeka’nın hayatımızı ne kadar etkileyeceğiyle ilgili bazı tahminlerini ortaya koyuyor.

Yapay Zeka gelişimine büyük yatırımlar yapan bir diğer şirket ise Apple. Şirketin araştırma bütçesi Alphabet’in bütçesini iki katından daha fazla, fakat Apple gelecek teknolojileri ile ilgili pek bilgi sağlamıyor, bu yüzden bu bütçenin ne kadarının yapay zekaya ayrıldığıyla ilgili net bir bilgi bulunmuyor. Siri uygulamasına eylül ayında büyük bir güncelleme geleceğini biliyoruz, bunun dışında kendi kendine yol alabilen bir araç yapma çabası içinde bulundukları da dedikodular arasında.

Herhangi bir sorunuz varsa lütfen bizimle iletişime geçin! Çalışma saatleri (9:00 – 18:00) arasında, +90 (212) 243 7991 numaralı telefonumuzdan bizimle iletişime geçebilir ya da salestr@cloudnames.com adresine e-mail göndererek sorularınızı doğrudan bize iletebilirsiniz; ya da iletişim bilgilerinizi aşağıya bırakın size anında dönüş yapalım.

[include-page id=’18540′]

 

Makineler İnsanların yerini alabilir mi?

Yapay Zeka ile ilgili en büyük endişelerden biri, bazı mesleklerin silinip gideceği ve işsizlik oranının artacağıdır. Şüpheci yaklaşanlar, şirketlerin çalışanlarının pozisyonlarını yazılımlar ile değiştireceğini ve yapay zeka geliştirildikçe insanlar için iş bulmanın daha da zorlaşacağını düşünüyorlar.

Toyota_Robot_at_Toyota_Kaikan_fBiz Cloudnames’te istediğiniz konuda makale hazırlayabilen bir yapay zeka yazarı olan Articolo’ya büyük ilgi gösterdik. Bu robot konu üzerine araştırma yapabiliyor, içeriği anlıyor ve 500 kelimeye kadar olan orjinal bir makale yazabiliyor. Yine de ortaya çıkan yazı internette yayınlanacak kadar iyi olmuyor, ama yazarlarımıza farklı bir bakış açısı katarak, yazarlıklarını geliştirme fırsatı sağlıyor ve üretkenliklerini arttırıyor. Zaman geçtikçe bu robot yazarların gerçek yazarlar kadar iyi içerikler -başyapıt olamasa bile- üretebileceğini düşünüyoruz.

Çok fazla gelişmenin olduğu bir diğer alan ise taşımacılık sektörü. Sayısız girişim, kendi kendine giden otomobil, otobüs, kamyon, gemi ve tren üretmeye çalışıyor. Bugün bir uçağa bindiğinizde, uçuşun çoğu evresi otomatik pilotun kontrolünde geçiyor. Pilotlar sadece iniş ve kalkış anlarında kontrolü ele alıyorlar. Yakın zamanda tüm taşımacılık sistemi değişecek ve tüm sürücüler bilgisayarlarla değişmiş olacak. Böylece daha güvenli daha konforlu ve düşük yakıt tüketimli yolculuklar mümkün olacak.

İyimserler, yapay zekanın hayatımıza getireceği gelişmelere insanlığın, bundan önceki teknolojik gelişmelerde olduğu gibi yine ayak uydurabileceğini düşünüyorlar. Bazı meslekler için daha az iş olanağı olacağı kesin, yine de bu gelişmeler farklı iş olanaklarına da imkan sağlayacak. Aslında son birkaç sene, tüm teknolojik gelişmelere rağmen, milyonlarca yeni pozisyon açıldı. Günümüzde çalışabilecek olan toplam nüfusunu 3’te 2’si bir iş sahibi, bu oran 100 yıl önce 3’te 1’e düşüyordu. Yani sadece daha fazla istihdam yaratılmadı, istihdam oranları da iki katına çıktı.

 

Zaman Tüneli

Kurzweil, 2029 yılında Yapay Zekanın insan zekasına erişeceğini öngörüyor. Yani günümüzden sadece 13 yıl sonra. Bostrom tarafından önde gelen bilim adamları üzerinde yapılan yapay zeka anketinde ise, %10 oranındaki iyimser yaklaşanların öngörüsü 2022 yılı, kötümser yaklaşanların öngörüsü ise 2075 yılı olmuş.

Kurzweil, 2020 yılında insan beyninin küçük nano bilgisayarlar üzerinden kablosuz olarak internete bağlanabileceğini ve böylece insanoğlunun şu zamana kadar ulaştığı tüm bilgiye erişim sağlayabileceğini öngörüyor. Yani beyniniz aynı zamanda bir yapay zeka sistemi halini alacak.  Yukarıda belirttiğimiz gibi, Kurzweil Google’ın yapay zeka kolunun en üst yöneticisi, yani bu tahminler çılgın bilim insanlarının yaptığı uçuk tahminlerden değil. Kurzweil “amacımız insanoğlunun tüm bilgiye erişmesini sağlayacak teknolojiyi üretmek” diyor.

Önümüzdeki 10 yıl içinde sağlık sektöründe de büyük bir devrim olacağını tahmin ediyoruz. Yapay Zeka üzerinde çalışan birçok bilim insanı önümüzdeki 20 yıl içinde günümüzde en yaygın olan hastalıkların tamamının çaresinin bulunacağını tahmin ediyorlar. Kurzweil’in tahminlerine göre önümüzdeki 10-12 yıl arası, ortalama yaşam süresi yıl başına 1 yıl artacak. Yani önümüzdeki 10 yıl hayatta kalmanız durumunda, ömrünüzde büyük oranda artışlar olabilir.

Kendiliğinden giden araçlar üretildi ve test ediliyorlar. 2020 yılında bu araçların insan kontrolündeki araçları kontrolü altına alıp, yollarımızı fethetmeleri büyük bir olasılık.

Günlük hayatımıza etki edecek bir diğer özellik ise ev otomasyonu sistemleri. Bundan sonra birçok karmaşık görevi aynı anda sadece sesli bir komutla uygulayabilecek kişisel asistanlar hayatımıza etki edecek. Günümüzde bunun birçok örneği halihazırda var ve bu asistanlar gün geçtikçe daha akıllı hale gelecek.

 

Cloudnames’te ne yapıyoruz?

CNcanhelp-300x269Cloudnames çevrimiçi kanallarda en iyisini yapabilmeniz için ihtiyacınız olan her şeyde yardımcı olabilir, tüm dijital stratejinizi, web sitenizi,sosyal medya profillerinizi, dijital pazarlamanızı ve tüm karmaşık teknik detayları online kazancınızı etkili biçimde büyütmek için yönetebiliriz.

Web sitenizin yönetimini devralıyor ve düzenli aralıklarla güvenlik ve güncelleştirilmesini de sağlıyoruz. Arama Motoru Optimizasyonu, Arama Motoru Pazarlama, Sosyal Medya Pazarlama ve ihtiyacınız olan diğer tüm Dijital pazarlama kampanyalarında sizlere yardımcı olabiliriz.

 

[include-page id=’18540′]

 

 

 

İlginizi çekebilecek diğer makaleler

Teknoloji haberleri ile ilgileniyorsanız lütfen blog sayfamızı takip edin. Sizin yakın gelecekteki teknolojiden beklentileriniz neler ve aşağıdaki ikonu tıklayarak makalemizi arkadaşlarınızla paylaşın. Unutmayın, paylaşmak önemsemektir!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bu makaleyi paylaşın.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Hizmetlerimiz

dijital strateji

Dijital Strateji

Cloudnames, işletmenizin dijital iletişim ve pazarlama için pratik bir plan oluşturmasına yardımcı olabilir. Dijital stratejinizi tartışıyoruz ve rakiplerinizi inceliyoruz. Ardından, iyileştirmeler için somut önerilerle geliriz.

Web Tasarımı

Dijital pazarlamaya çok uygun bir web siteniz var mı? Sitenin ne kadar iyi çalıştığını inceleyebiliriz. İyileştirmeler için somut öneriler içeren web sitenizin ücretsiz bir incelemesini alın. Küçük değişiklikler büyük sonuçlar verebilir!

organik trafik oluşturma, arama motoru optimizasyonu

Trafik Oluşturma

Web sitenize nasıl trafik çekiyorsunuz? Cloudnames, içerik oluşturabilir, arama için optimize edebilir ve sosyal medya, e-posta ve diğer kanallarla trafiği artırabilir. Etkili web siteleri, satışa dönüştürülen birçok ziyaret sağlar.

Dijital Strateji

Dijital pazarlama stratejisini nasıl geliştirebileceğinize ilişkin ücretsiz kılavuzumuzu indirin

Dijital Pazarlama hakkında bir tartışma için bugün bizimle iletişime geçin

Help us to share

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Güncel içeriklerimizden anında haberdar olmak için haber bültenine kaydolun!