Her sektörü ve her şirketi etkileyecek dijital devrimin ortasındayız. Her şirketin detaylı olarak incelemesi gereken bir başarı hikayesi olan Netflix’ten öğrenecek çok şeyimiz var. Küçük bir DVD kiralama şirketi nasıl oldu da 190 ülkede yayın yapan küresel TV devi haline geldi? İşte Netflix’in etkileyici hikayesi.
Pek çok firma dijital sekteyle ve dönüşümle boğuşurken Netflix zaman içerisinde evrimleşerek film kiralama devi haline geldi ve daha ileriye giderek sektörü değiştirmeye başladı. Dijital çağa pazar payını ve gelirlerini yükselterek girdi.
2014 yılında 5.5 milyar dolar gelir elde ettiğini açıkladı, Ekim 2015 itibariyle Netflix’in dünya çapında 69 milyon üyesi vardı. Artık 190 ülkeye sunuyor hizmetlerini ve üye sayısı, şüphesiz, artacak.
[include-page id=’18540′]
Peki basit bir film kiralama şirketi, küresel internet video devi haline geldi? Bu başarı hikayesini anlayabilmek için Netflix’in kökenlerine dönüp tarihçesine bakmak gerekiyor.
Netflix’in Tarihçesi
Marc Randolp ve Reed Hastings tarafından 1997’de Kaliforniya Scotts Valley’de kuruldu. Randolp internet üzerinden herhangi birşey satan bir firma kurmak istiyordu ancak Neflix’in esas iş kolunu geliştirmeden önce, Randolp ve Hastings’in nasıl bir şirket kuracaklarına dair hiç bir fikirleri yoktu. Hastings kiraladığı bir filmi geç teslim ettiğinden dolayı 40 dolar ödemek zorunda kaldıktan sonra Netflix fikri doğdu.
14 Nisan 1998 yılında Netflix’in internet sitesi yayına başladı, başlangıçta sadece 30 çalışanları ve kiralamaya hazır 925 filmleri vardı. Eylül 199 yılına geldiğimiz de kiraladığın kadar öde modelinden aylık üyelik modeline geçiş yaptı. Netflix, aylık üyelik modeliyle sınırsız sayıda film sabit ücret üzerinden kiralamaya başladı, gecikme ve teslimat ücreti aylık üyelik modeliyle kaldırıldı. Aylık üyelikten sonra tek film kiralama modelini hizmetleri arasından çıkarttı.
Sabit ücretli aylık üyelik modeli, üyelik paketinin belirlediği miktarda filmi kiralama imkanını verdi üyelere. Yeni filmler kiralayabilmek için üyelerin ellerindeki filmleri Netflix’e geri göndermeleri gerekiyordu.
Bu başarı hikayesinin en önemli kısmı Randolph ve Hastings’in teknolojik değişimi ön görmeleriydi. Netflix kurulduğunda VHS kasetleri oldukça popülerdi ve DVD’ler piyasaya yeni sürülmüştü. VHS kasetlere odaklanmak yerine Netflix imparatorluğunun temelleri DVD’lerin üzerine atıldı.
DVD’lerin kısa sürede VHS kasetlerin yerini aldığını göz önünde bulundurunca tüketici alışkanlıklarını değiştiren teknolojik akımları yakından takip etmenin önemi ortaya çıkıyor. İnternetin yaygın olarka kullanılmaya başlamasıyla geleneksel TV kanallarının zarar görmesi ve internet üzerinden medya yayın hizmetini kullanıcılara sunması pek de şaşırtıcı bir durum değildi.
Netflix ve Dijital Çağ
Dijitalleşme bütün firmaları etkiledi, gözardı edemeyeceğimiz bir gerçek bu. Pek çok firma hazırlıksız yakalandı bu hızlı değişime, dolayısıyla dijital dönüşüm içine girmek zorunda kaldı pek çok firma. Dijital dönüşümü anlayabilmek için öncelikli olarak şirket dönüşümünün ne olduğunu anlamak gerekiyor. Şirket dönüşümü, şirketin yeni iş modelleri bulup bunları başarılı olarak uygulamaya geçirmesi demektir.
Şirketlerin evrim geçirmesi doğal bir süreçtir, yeni ürünler geliştirirler, amaçları ve organizasyon şeması değişir. Başarılı bir işletme faaliyet gösterdiği pazarın değişken olduğunu kabul eder ve pazarla birlikte değişir, yeni müşteriler kazanır ve ürünlerini geliştirir. Dönüşüm süreci, şirketler evrimleşemediği zaman başlar.
Dijital dönüşüm, bir şirketin dijital çağa uyum sağlayabilmek için yapılan teşebbüslerin bütününe denir. Şirketin evrim geçirmesi de bir şirketi kaydadeğer oran da değiştirir ancak evrimle dönüşüm arasındaki fark, evrim sessiz sedasız olur ve müşteriler tarafından çoğu zaman farkedilmez.
Şirket evriminin en iyi örneklerinden biridir Netflix, yıllar içinde teknoloji dramatik şekilde değişti ancak daima pazara adapte olmayı becerdi. İnsanlar yavaş yavaş internet üzerinden içeriklere erişmeyi talep etmeye başladığı yıllarda bu talebi karşılayacak bir strateji geliştirdi. 2006’da online hizmetini kullanıcılara sundu, DVD pazarı hızlı bir şekilde küçülürken Netflix büyümeye devam etti.
Bir şirket için evrim yeterli değildir, dijital sekteye de gerekli şekilde uyum sağlaması önemlidir. Dijital sekte çoğunlukla yanlış kullanılan bir terimdir, genellikle dijital teknolojiyle ilgili herşey için kullanılır bazen de sekteye uğratan teknolojiyle karıştırılır. İkincisi eski teknolojiye meydan okuyan yeni teknoloji için kullanılır.
Hızlıca değişen dijital teknoloji, yeni iş modellerinin doğmasına ve mevcut ürün ve hizmetleri yetersiz kalmasına sebep olur. Bu değişim dijital sekte olarak tanımlanır. Örnek vermek gerekirse sosyal medya, medya sektörünü sekteye uğratması dijital sektedir. Sosyal medya pazarlamasının, medya sektörünün reklam fiyatlarını sosyal medyayla başa çıkabilir seviyeye çekmelerine sebep oldu.
Dijital sekte, ilgili iş sektörü için ciddi bir problem olmasına rağmen çoğu zaman başka sektörler için fırsatlar yaratır. Sosyal medya ve medya sektörü arasındaki ilişki, küçük ve orta ölçekli firmalar için ciddi fırsatlar yarattı.
İnternetin yaygın olarak kullanılmaya başlanması ve WEB 2.0 alışkanlıklarımızı ciddi anlamda değiştirdi, özellikle TV kanalları etkilendi bu değişimden. Netflix aşamalı olarak online içeriklerini, online hizmetine üye olanlar için daha iyi hizmet sağlayabilmek için arttırdı. 2008’de Starz Entertainment (Spartacus’un yayınlandığı kanal) ve Netflix anlaştı ve Starz Entertainment’ın içeriğini çevrimiçi olarka sunmaya başladı Netflix. 2010 yılında ise Paramount pictures, Lions Gate Entertainment ve MGM ile 5 yıllık bir anlaşma yaparak bir milyar değerindeki film arşivini çevrimiçi olarak sunmaya başladı.
Netflix için esas oyun değiştiren hamle, popüler TV dizilerini yayınlamaya başladığında geldi. Her firma için Netflix evrimleşip adapte olmanın en güzel örneği. Netflix film kiralama modelini başarılı şekilde inşa etti ve yıllar içerisinde teknolojik değişimi ve tüketici alışkanlıklarındaki değişmeleri öngörerek iş modelini uygun şekilde değiştirdi.
Sosyal medyanın hayatımızın vazgeçilmezi haline geldiği dönemlerde Netflix evrimleşerek kendi içeriklerini üretmeye başladı. Netflix kendi filmlerini ve dizilerini yapıyor artık, dijital sekte haline dönüştüğünü söyleyebiliriz Netflix’in, çok az şirketin erişebildiği bir noktaya erişmiş durumda.
Dijital dönüşüm ve sekte hakkında daha fazla bilgi için: Dijital Dönüşüm işletmeler için neden önemlidir?
İçerik Pazarlaması ve Netflix
İçerik pazarlaması günlük hayatımızın başat etkenlerinden, kişiselleştirilmiş reklamlar artık Azınlık Raporu filminden fırlamış bir sahne değil. Her geçen gün daha fazla firma içerik pazarlamasına odaklanıyor. Pazarlamanın geleceği içerik pazarlaması ancak ince buz üstünde yürümek gibi uzmanlık isteyen bir alan içerik pazarlaması. Şirketinize değer katmaya çalışırken, var olan değerine zarar verebilirsiniz içerik pazarlamasını düzgün yapamazsanız.
Netflix kendi içeriğini üretmeye karar verdiğinde, sıfırdan başlamak yerine ciddi hayran kitleleri olan ve iptal edilmiş dizilerin haklarını satın aldı. Arrested Development bunlardan biri, çok başarılı bir diziydi ve güçlü bir hayran kitlesi vardı Arrested Development.
[include-page id=’18540′]
Eski içeriğinizi değerlendirip tekrar kullanmak için en iyi örneklerden biri Arrested Development. Güçlü bir hayran kitlesi olan bir diziyi yeniden başlatmak çok iyi bir stratejiydi Netflix için. TV kanallarının aksine Netflix sırtını reklam gelirlerine dayamadığı için kendi içeriğini üretirken ciddi bir avantaj sağlıyor bu durum.
İçerik pazarlaması söz konusu olduğunda insanlar kopya içerikleri sevmiyor, içerik özgün ve size ait olmalı Netflix tam olarak bunu yaptı. Özgün diziler yapmaya başladı ve fazlasıyla yaygın olan türlerin , süper kahraman dizileri gibi, farklı yaklaşımın da mümkün olduğunu kanıtladı.
An itibariyle pek çok popüler dizinin yapımcısı; Daredevil, Jessica Jones, Narcos gibi. Hepsi orijinal Netflix dizileri ve ilk stratejileri olan sevilen ama iptal edilen dizilerin haklarını almaya da devam ediyorlar. Yakın zamanda film sektörüne de el attı, Beats of No Nation gene özgün Netflix filmi ve festivallerde ciddi başarılar elde etti.
Gerçek anlamda ilk küresel Televizyon ağı olmayı başardı, 190 ülkede hizmet sunan Netflix 2016’de 6 milyar dolar harcayacağını açıkladı, 130 ülkeye bir anda açılmanın maliyeti bu. Eğer firmanızın dijital dünyanın ve içerik pazarlamasının ustası haline gelmesini istiyorsanız takip etmeniz gereken en iyi örnek.
İçerik pazarlaması hakkında daha fazla bilgi için: Star Wars 101: Pazarlamanın karanlık ve aydınlık Tarafı
Cloudnames’te ne yapıyoruz
Online platformda en iyisi olmanız için gereken her şey için Cloudnames size yardımcı olabilir. Dijital hesaplarınızı, web sitenizi, Sosyal Medya Pazarlama ve diğer tüm karmaşık teknik detayların sizin yerinize yönetimini devralabilir, gelirinizi arttırmak üzere etkili bir büyüme adına size yardımcı olabiliriz.
Sadece mobil uyumlu modern bir web sitesi tasarlamıyoruz, müşterilerinizin de talepleri doğrultusunda hizmetler de sunuyoruz. Bunun yanında web sitenizi yönetiyor ve düzenli aralıklarla güvenlik sağlama ve güncelleştirme de sağlıyoruz.
Arama Motoru Optimizasyonu, Arama Motoru Pazarlama, Sosyal Medya Pazarlamanın yanında, e-mail ve banner reklamları gibi diğer online pazarlama kampanyalarıyla da ilgileniyoruz. Bunun yanında dijital gelir elde etmenizde size yardımcı olacak grafik tasarım, fotoğraf, video gibi diğer unsurlar da hizmetlerimiz arasındadır.
Bizimle irtibat kurmak için lütfen iletişim adreslerinizi bırakın!
[include-page id=’18540′]
İlgilenebileceğiniz Diğer Makaleler
- Küresel İnternet Televizyonu: Netflix
- İçerik Pazarlaması ile ilgili 7 strateji
- Viral İçerik Yaratmak için 6 ipucu
Eğer Sosyal Medya Pazarlaması ile ilgili daha fazla bilgiye sahip olmak istiyorsanız blogumuzu takip edin ve bize iletişim bilgilerinizi bırakın. Netflix’in büyümesine benzer marka hikayeleri biliyor musunuz? Lütfen aşağıdaki yorum kısmında bizimle paylaşarak bize bilgi verin ve hatta altındaki imgeleri kullanarak arkadaşlarınızla da paylaşın.
2 Responses
çağa ayak uydurmak önemli.ayak uydururken bu işin uzmanı olanlardan yardım almak da çok önemli ve gerekli
Kesinlikle katılıyoruz Bülent Bey, bizde kendi şirketimiz için profesyonellerden yardım alıyoruz, bu hem iş yükünü azaltıyor hemde işin daha doğru yapılmasını sağlıyor. Yorumunuz için teşekkür ederiz.