Bağımlılık ve Sosyal Medya Psikolojisi

Bağımlılık ve Sosyal Medya Psikolojisi

Sosyal Medya psikolojisini anlayabilmek iş sahipleri için fazlasıyla önemli. Pazarlamacılar ve reklamcılar sosyal medya psikolojisine uygun içerik üretebilir ve potansiyel müşterilerinizle markanız ya da işletmeniz arasında daha kuvvetli bir bağ kurabilir. Peki bilim sosyal medya kullanıcıları anlayıp satışları arttırmamıza nasıl yardımcı olabilir?

İnternet pek çok toplumun bel kemiği haline geldi, “dijital yerlilerin” sayısı her geçen gün artıyor. Kullanıcıların birbirleriyle iletişim kurup etkileşime girdiği sosyal medya markanızı, ürünlerinizi ve hizmetlerinizi pazarlayabileceğiniz en etkili kanallardan biri haline geldi. Sosyal medyanın ana mekanizması başka insanlarla bağlanmak üzerine kurulu.

 

Çoğu insan gününü yarısını mobil cihazlarıyla internette gezinerek ya da sosyal medyayı kontrol ederek geçiriyor. Sosyal medya kanallarından Facebook en popüler platformlardan, arkasından Twitter ve Instagram geliyor.

 

[include-page id=’18540′]

 

Sosyal Medyanın Arkasındaki Bilim

Sosyal medya fazlasıyla bağımlılık yapıyor, dolayısıyla pek çok insan sosyal medya düşkünü. Bu durum çoğunlukla “sosyal medya bağımlılığı” olarak tanımlanıyor ve Facebook, Twitter, Instagram ya da diğer kanallardan birinde çok vakit geçiren insanlar için kullanılıyor.

 

Blog yazıları, instagram fotoğrafları, tweetler ve youTube videoları herkes tarafından kolaylıkla üretilebiliyor ve paylaşılabiliyor, daha sonra milyonlar tarafından ücretsizce görüntülenebiliyor. Psikologlar ve bilim insanları sosyal medya üzerine odaklanmaya ve günlük hayatımızda neden bu kadar yer kapladığını anlamaya çalışmaya başladı.

 

Sosyal medya bağımlılığı için kullanılan resmi bir tıbbi terim yok, ancak bu bir hastalık ya da rahatsızlık olarak görülmemeli çünkü pek çok vakada sosyal medya alışkanlığı kolaylıkla kontrol altında tutulabilir ya da engellenebilir.

 

Sosyal medyada uzun zaman geçirmek yerine, gün içerisinde düzenli aralıklarla sosyal medyaya dalıp, arkadaşlarımızın ve ailemizin paylaşımlarına ya da yaptıkları şeylere bakıyoruz. Bu aşırı kullanımla bağlantılı davranış biçimleri sosyolojik ve psikolojik tartışma konusu haline geldi.

 

Seçici ve aktif olarak paylaşım yapıyoruz, sıklıkla beğeniyoruz, yorum yapıyoruz ve kişisel içerikler paylaşıyoruz. Bunun haricinde duygularımızı açıkca ifade ediyoruz, peki neden?

 

Dopamin ve Oksitosin

Yıllar önce bilim insanları dopaminin beyinde salgılanan zevk veren basit bir kimyasal madde olduğuna inanıyordu. Yakın zamanda yapılan çalışmalarla dopaminin “isteklerimizi” şekillendiren bir madde olduğunu keşfedildi.

 

Dopamin anlık salgılanır, öngörülemezlik ve ufak bilgi parçaları dopamin salınmını tetikler sosyal medyaya girdiğimizde ne bulucağımızı bilmememiz ve insanların hayatlarına dair ufak bilgiler de dopamin salınımı için gerekli koşulları sunar. Yapılan araştırmalar Tweet atma isteğine direnmek alkol ve sigaraya direnmekten daha zor olduğunu gösteriyor, dopaminin çekiciliğinden dolayı.

 

Chicago Üniversitesine bağlı araştırmacılar sosyal medyanın etkileri üzerine yaptıkları araştırmada insanların sosyal medya bağımlılığının sigara ya da alkol bağımlılığından daha yüksek olduğunu keşfetti.

 

Oksitosin de aynı işi görüyor; beyin öpüştüğünüzde veya sarıldığınız da oksitosin hormonu salgılar ve mutlu olmanızı sağlar, Tweet attığınız da da aynı hormonu salgılıyor beyin. Oksitosin aynı zamanda anneler ve bebekleri arasındaki güçlü bağın kurulmasını da sağlayan kimyasal.

 

Bugün oksitosin, empati, cömertik ve güven duygularını tetikleyen madde olarak görülüyor. Reklamcıların ve pazarlamacıların odaklandığı ve üzerinde oynadığı duygular bunlardır markaları ya da işletmeleri ön plana çıkartırken sosyal medyada.

 

 

 

Sosyal Medyanın İnsan Duyguları Üzerindeki Etkisi

İnsan psikolojisini nasıl etkiliyor peki sosyal medya? Sosyal medyada geçirdiğiniz 10 dakika oksitosin seviyenizi %13 oranında arttırabiliyor, bu oran bazı insanların düğün gününde yaşadıkları hormonal artış oranına eşit.

 

Ayrıca araştırmalar kullanıcıların sosyal medyada eğlenceli içeriklere denk geldiklerinde stres seviyesinin azaldığını belirledi.

 

Sosyal medyaya girdiğimizde hormon salgılayarak mutlu olmamız bir yana, ayrıca sosyal medyaya daha fazla girme isteğini engellemek oldukça zor. Bu yüzden marka ve işletmeler için sosyal medya fazlasıyla önemli. Özet olarak insan davranışını sosyal medya üzerinden manüpile etmeye çalışıyorlar.

 

Bir bağımlılığı tanımlarken negatif sonuçları olan kompülsif davranışı tanımlarız, pazarlama söz konusu olduğundaysa bütün mevzu sadık müşteriler oluşturmaktır.

 

Müşterilerinizin işletmenizden ne istediğini anlamak, ve buna doğru bir ilişki oluşturmak şirketinizin ilerlemesi için olukça önemlidir. İnsanların etkileşime girip yorum yaptıkları içerikler potansiyel müşterilerinizin ilgi alanlarını anlamanızı sağlar.

 

Pek çok bağımlılık vakasında insanlar belli aktiviteleri düzenli aralıklarla yapma zorunluluğunu hisseder. Pazarlamacılar ürünlerinin ya da hizmetlerinin kullanıcıların hayatına nasıl artı değer katacağına odaklanır. İçerik pazarlaması ilgi çekici içerikleri oluşturmak ve paylaşmaktır.

 

İçerik pazarlaması tüketicilerin markanıza, ürünlerinize ya da hizmetlerinize olan güvenlerini arttırır ve tüketicilerin müşteriye dönüşmesini sağlar. Sosyal medyada varolmanızın amacı olabildiğince çok insana (ya da potansiyel müşterilere) ulaşmaktır.

 

Topluluk oluşturmak ve iyi ilişkiler kurmak için harcadığınız vakit işletmenize değer olarak geri döner. Cloudnames olarak ziyaretçilerinize ve müşterilerinize unutamayacakları bir deneyim yaşatmanın önemine inanıyoruz. Bunu başarması kolay değildir ancan etkili bir şekilde ağ kurmaya başladığınız, markanızla insanların zihinlerinde yer etmeye başlayacaksınız.

 

Bencillik ve Kendini Öne Çıkartma

Araştırmalara göre insanlar konuşmalarının %30-40 oranını kendilerine ayırıyor. Sosyal medyada ise bu oran %80 oranına çıkıyor. Bunun sebebi ise yüz yüze sosyalleşmek daha fazla duygusal ve fiziksel olarak odaklanmayı gerektiriyor.

 

Sosyal medya, yüz ifadelerini ve vücut dilini okuma zorunluluğunu ortadan kaldırıyor, bunun yerine fotoğraflara bakıyoruz, yorumlarımızı filtreliyoruz ve daha planlı şekilde insanlarla etkileşime giriyoruz. Sosyal medya kullanıcılarını öz sunuma odaklanıyor, özelikle Facebook’da kendimizi öz güvenimizi ve öz saygımızı arttıracak şekilde konumlandırıyoruz.

 

Hayatlarımızı karşılaştırmak gibi bir eğilime sahibiz ve bu durum psikolojimizi bozuyor ayrıca güvensizliğe neden oluyor. Sosyal medya hayatlarını ortaya koyan, tatil fotoğraflarını paylaşan ve ilişki durumlarını güncelleyen insanlarla dolu. Bu durum insanların moralini ve özgüvenini zedeliyor.

 

Pazarlamacılar için ilginç olan detay birşeyler alarak ve bu aldığımız şeylerle kimliğimiz inşa ederek kendimizi ön plana çıkartmaya çalışmamız. Kendimizi ve ötekileri bu şekilde tanımlıyoruz.

 

İşletmeler ve markalar için logo, ürünler ve servisler öz sunum için önemli parçalardır. Markalar takipçileriyle etkileşime girmek için ilginç metodlar bulabilir. Paylaşımlar ve beğenilerin ötesine geçip uzun vadeli ilişkiler kurmak için fazlasıyla önemlidir bunlar.

 

Bütün bunlar imajla ilgilidir. %68’i insanların, diğer insanlara kim olduklarını ve nelerle ilgilendiklerini göstermek için içerik paylaştıklarını belirtiyor. İçerik paylaşımının esas sebebi insanların %78’ine göre, insanlarla bağlantılı kalıp ilişkilerini sürdürebilmek.

 

 

 

Duygularımızı Resmetmek

Sosyal medya insanların düzenli olarak kendi fotoğraflarını çekip paylaşmaya fazlasıyla meyilli olduğunu gösterdi, selfie modasının ilginç tarafı arkasında hiç bir mantığın bulunmaması ve insanların bunu yapmasında. Büyük ihtimalle selfielerin bu kadar başarılı olmasının sebebi de bu.

 

Esas olarak selfie insanların duygularını gösterirken çekilen bir fotoğraf. Peki gerçek bu mu? Kaç tane ağlarken çekilmiş selfieye denk geldiniz?

 

Pek çok ünlü selfieleri kendilerini metalaştıran çıplaklık içeren fotoğraflarını çekmek için kullanıyor. Böylece ilgi odağı haline geliyorlar.

 

Zihinsel Rahatsızlık

APA (Amerikan Psikiyatri Birliği) selfie çekmeyi resmi olarak zihinsel bir rahatsızlık olarak tanımladı. Fazlasıyla tehlikeli bir durum bu sosyal medyanın selfie odaklı haline geldiğini göz önünde bulundurursak. Özellikle instagram gibi kanallar insanların kendi fotoğraflarını çekmesi üzerine kurulu.

 

Aşırı bir durum olabilir ama, APA kişinin kendi fotoğraflarını obsesif ve kompülsif bir istekle çekmesini ve paylaşmasını, öz saygı eksikliğini gidermek ve yakınlık ihtiyacını doldurmak için başvurduklarını düşünüyor.

 

Eğer bu doğruysa, pek çok insan hayatlarında eksik olan şeyleri selfie çekerek gidermeye çalışıyor demektir.

 

Öğrenciler de Bağımlılık

Öğrencilerin daha çok etkilendiği söylenebilir bu problemden. Mobil cihazların kullanımına bağlı olarak sınav notları düşen, derslerine ve ödevlerine yeterli ilgili göstermeyen öğrencilerin cihazlarına el konulması ebeveynlerin genel uygulamaları arasında.

 

Pek çok okul akıllı telefonları, tabletleri ve diğer mobil cihazları yasaklama yolunu tercih etti, dikkat dağınıklığına sebep verdiği gerekçesiyle. Bazı okullar ise eğitim amaçlı ya da öğrencileri ödüllendirme amacıyla mobil cihazları kullanmayı tercih ediyor.

 

Araştırmalara göre üniversite öğrencilerinin sınavlara çalışırken, çalışmaya ara verip Facebook’a girme oranı oldukça yüksek.Araştırmalar ders çalışırken internette gezinme, Facebook’a girmek gibi aktivitelerle çalışmalarını bölenlerin daha düşük akademik başarıya sahip olduklarını ortaya koydu(Rosen et al., 2013).

 

Ayrıca öğrencilerin etik olmayan içerikler paylaştığı pek çok vaka var bu sebepten dolayı akademik kurumlar ve ebeveynler sosyal medya kanallarının kullanımını kısıtlamış durumda.

 

Sosyologlar ve psikologlar sosyal medyanın gerçek dünyadaki ilişkiler üzerindeki etkilerini de inceliyor. Evlilikler, aile ilişkileri ve arkadaşlıklar sosyal medyanın aşırı kullanılmasından ya da uygunsuz kullanılmasından dolayı zedelenmiş durumda.

 

Sosyal medya işinizi için oldukça faydalı olabilir, ama aynı zaman da yukarıda belirttiğimiz durumları pazarlama stratejinizi inşa ederken göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Arkadaşları olan insanlar daha uzun yaşıyor ve daha az hasta oluyor, ama sosyal olarak online ve offline olma ihtiyacı sosyal medyanın ilişkileri yok etmek yerine onlara faydalı olacak şekilde geliştirilme gereksinimini doğuruyor.

 

Markalar, şirketler ve pazarlamacılar için bu ilişkileri anlamak fazlasıyla önemli, özellikle amacınızı marka farkındalığınızı arttırmak ve güven inşa etmekse.

 

 

 

Sosyal Medya Firmanıza Nasıl Fayda Sağlayabilir

Cloudnames olarak sosyal medya platformlarına gerçek hayatta vakit geçirilebilecek bir yermiş gibi değer veriyoruz. Fotoğraflar paylaşıyoruz, popüler başlıklar üzerine konuşuyoruz, etkinlikler hakkında konuşuyoruz. Videolar, fotoğraflar ve başka formatlarda içerikler paylaştığımız “eğlenceli köşemiz” bile var.

 

Amacınız internette var olmaz ve sadık bir ziyaretçi kitlesi oluşturmak. Rakipleriniz de benzer platformları kullanacaktır, dolayısıyla birden fazla kanalda var olmanız, daha çok insana ulaşmanız anlamına gelmektedir.

 

Tüketicilerle firmalar arasındaki ilişkinin, tüketici alışkanlıkları gibi internet üzerine kaydığını gözlemlenebilir. Sosyal medya sadece bağlantı kurmanızı sağlayan bir kanal değil aynı zaman da firmalar için çeşitli özellikler sunmakta; satış, pazarlama, ürün geliştirme, halkla ilişkiler gibi.

 

Örnek vermek gerekirse, sosyal medya üzerinden müşteri desteği sağlamak olmazsa olmaz artık. Sosyal medya üzerinden müşteri desteği sağlamak potansiyel ve mevcut müşterilerinizle daha kolay iletişim kurup, ürün ve hizmetleriniz hakkında daha kolay bilgilendirme sağlamanız anlamına gelir.

 

Müşterilerinizin hangi kanalı yoğunlukla kullandığını öğrenin, bunu web analitiğinizde hangi sosyal medya sitesinden daha çok müşteri adayı geldiğine bakarak öğrenebilirsiniz. Ayrıca markanız için çevrim için topluluk kurmanız hayati önem taşıyor, aktif olmak, müşterilerin sorularına ve yorumlarına cevap vermek ayrıca olmak fazlasıyla önemli.

 

Kullanıcıların nelere yorum yaptığına, neleri paylaştığına ve sorguladığına dikkat etmeniz ve her soruyu cevaplamaya hazır olmanız gerekiyor. Sosyal medya hesaplarınızı yönetmeye ve yüksek orandaki etkileşim ile başa çıkmaya hazır olmanız gerekiyor.

 

Etkili pazarlama yapabileceğiniz pek çok sosyal medya kanalı mevcut, en popülerleri Facebook, Twitter, LinkedIn, Google+, YouTube, Pinterest and Instagram.

 

Hangi kanalın işinize en iyi şekilde göreceği firmanızın faaliyet gösterdiği sektörle alakalı, ayrıca müşterilerinizin hangi sosyal medya kanalını tercih ettiğiyle alakalı. En iyi yol potansiyel müşterilerinizin neyi tercih ettiğiyle ilgili ufak bir test yapmak. Ayrıca bir sosyal medya kanalına odaklanıp onda başarılı olmadan diğer kanallara geçmemenizi öneriyoruz.

 

Cloudnames’te ne yapıyoruz

Online platformda en iyisi olmanız için gereken her şey için Cloudnames size yardımcı olabilir. Dijital hesaplarınızı, web sitenizi, Sosyal Medya Pazarlama ve diğer tüm karmaşık teknik detayların sizin yerinize yönetimini devralabilir, gelirinizi arttırmak üzere etkili bir büyüme adına size yardımcı olabiliriz.

 

Sadece mobil uyumlu modern bir web sitesi tasarlamıyoruz, müşterilerinizin de talepleri doğrultusunda hizmetler de sunuyoruz. Bunun yanında web sitenizi yönetiyor ve düzenli aralıklarla güvenlik sağlama ve güncelleştirme de sağlıyoruz..

 

Arama Motoru Optimizasyonu, Arama Motoru Pazarlama, Sosyal Medya Pazarlamanın yanında, e-mail ve banner reklamları gibi diğer online pazarlama kampanyalarıyla da ilgileniyoruz. Bunun yanında dijital gelir elde etmenizde size yardımcı olacak grafik tasarım, fotoğraf, video gibi diğer unsurlar da hizmetlerimiz arasındadır.

 

Bizimle irtibat kurmak için lütfen iletişim adreslerinizi bırakın!

 

[include-page id=’18540′]

 

 

 

İlgilenebileceğiniz Diğer Makaleler

 

Sosyal Medya Pazarlama ile ilgileniyorsanız, lütfen blog sayfamızı takip edin. Siz bir sosyal medya bağımlısı mısınız? Lütfen aşağıdaki yorum köşemizden bizi bilgilendirin ve ikonları tıklayarak makalemizi arkadaşlarınızla paylaşın. Unutmayın paylaşmak önemsemektir!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bu makaleyi paylaşın.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Hizmetlerimiz

dijital strateji

Dijital Strateji

Cloudnames, işletmenizin dijital iletişim ve pazarlama için pratik bir plan oluşturmasına yardımcı olabilir. Dijital stratejinizi tartışıyoruz ve rakiplerinizi inceliyoruz. Ardından, iyileştirmeler için somut önerilerle geliriz.

Web Tasarımı

Dijital pazarlamaya çok uygun bir web siteniz var mı? Sitenin ne kadar iyi çalıştığını inceleyebiliriz. İyileştirmeler için somut öneriler içeren web sitenizin ücretsiz bir incelemesini alın. Küçük değişiklikler büyük sonuçlar verebilir!

organik trafik oluşturma, arama motoru optimizasyonu

Trafik Oluşturma

Web sitenize nasıl trafik çekiyorsunuz? Cloudnames, içerik oluşturabilir, arama için optimize edebilir ve sosyal medya, e-posta ve diğer kanallarla trafiği artırabilir. Etkili web siteleri, satışa dönüştürülen birçok ziyaret sağlar.

Dijital Strateji

Dijital pazarlama stratejisini nasıl geliştirebileceğinize ilişkin ücretsiz kılavuzumuzu indirin

Dijital Pazarlama hakkında bir tartışma için bugün bizimle iletişime geçin

Help us to share

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Güncel içeriklerimizden anında haberdar olmak için haber bültenine kaydolun!