Valuable-Tips-for-Job-Interview-Success-Blog

Başarılı bir mülakat için yapmanız gerekenler

Çok yakında bir iş görüşmeniz mi var? Kariyerinizde harika başlangıçlar yapmanızı sağlayacak iş başvuruları yaptıysanız, önünüzde mülakat gibi önemli bir adım daha bulunuyor demektir. Başarılı ve dinamik bir ekip yaratmak, tüm şirketler için önem arz eder. Potansiyel patronunuzu gerçekten etkileyebilmek istiyorsanız, işte dikkat etmeniz gereken birtakım kurallar!

Yazar Leyla Ok

 

Söz konusu iş mülakatları olduğunda, başvuran tarafından ne kadar az hazırlık yapıldığını bilseniz eminim çok şaşırırdınız. İş sahibi olmak isteyen başvuru sahipleri, işe alım süreçlerinin bu safhasını küçümseyebiliyorlar. Fakat iş sahibi olmaya kararlı her bir başvuran, işe alım sürecinin her safhasını ciddiye alması gerektiğini bilmelidir.

 

Şimdiye kadar pek çok işe alım sürecine dahil olan bir kişi olarak, pek çok özgeçmiş ile karşılaştığımı ve bir o kadar da adayla da mülakat yaptığımı belirtmeliyim. Sahip olduğum bu deneyimi size aktarmak ve arzuladığınız işe sahip olmanız için bir nebze de size katkım olsun istedim!

 

Hayalinizdeki işe nasıl ulaşacaksınız?
Hayalinizdeki işe nasıl ulaşacaksınız?

 

Bir mülakata girmeden önce gergin olabilirsiniz ya da strese girebilirsiniz. Ancak mülakat safhasında bu stresi alıp pozitif bir enerjiye ya da motivasyona büründürebilirseniz.

 

Unutmayın, işe alan kişinin kararını değiştirebilecek tüm güç sizin elinizde. Kendinize güvenerek ve nezaket içeren tutumlarınızla mülakatınızın arzu ettiğiniz gibi geçeceğine dair sizi temin ederim. Böyle bir aşamada her zaman kendinizi iş vereninizin yerine koyun. İyi bir adaydan ne gibi özellikler beklersiniz? İdeal bir çalışanın bu değeri göstermesi için ne türde bir kanıta ihtiyacı vardır?

 

Hak ettiğiniz teklifin size sunulması için, ne kendinizi olduğunuzdan iyiymiş gibi gösterin, ne de tam tersi. Sizi geleceğinizden edecek küçük hatalar yapmamaya çalışın. İşte başarılı bir mülakat görüşmesini garanti altına almak adına ihtiyacınız olan bir kaç tüyo.

 

[include-page id=’18540′]

 

Özgeçmişinizde Dürüst Davranın

Özgeçmişinize doğru olmayan eğitim ya da deneyim bilgileri eklemenin doğru bir seçim olacağını sakın düşünmeyin, hatta yapabileceğiniz en büyük hata budur. Unutmayın ki işini ciddiye alan şirketler bugün ya da yarın elbet referanslarınızı kontrol edecektir. Yalan söylemeyin, insanların güvenlerini suistimal etmeyin, unutmayın dürüstlük her daim sizin yanınızda olacaktır!

 

Eğer iş vereniniz tarafından davranışlarınız ya da çalışma stilinizin yetersiz olduğu görülürse ve özgeçmişinizde belirttiğiniz eğitim ve deneyim bilgilerinizle uyuşmuyorsa, iş vereniniz elbet bir şüphe duyacak ve referanslarınızı kontrol etmeye koyulacaktır.

 

Özgeçmişinizi dürüst olun.
Özgeçmişinizde dürüst olun.

Dürüst ve şeffaf olun. Olmadığınız biriymiş gibi davranmayın, çünkü sonrasında iş dünyasındaki itibarınız zedelenebilir. Daha önce de belirttiğim gibi, doğru izlenim her daim sizi doğru yola götürecektir.

 

Karşılaştığım bir kaç deneyimi sizinle paylaşayım; örneğin Cloudnames Türkiye işe alım süreçlerinde tüm aday başvurucularının CV’lerinde Intermediate ya da Advanced düzeyinde İngilizce bilgisine sahip olduklarına dair bilgilendirme bulunmakta.

 

Fakat mulakat safhasına gelindiğinde nedense büyük bir çoğunluk “Daha fazla pratiğe ihtiyacım var” ya da “Kendime pek güvenmiyorum” gibi sözlerle İngilizce konuşmaya pek niyetlenmiyorlar. Daha böyle bir safhada bile iki taraf arasında güvensizlik yaratılmış olup, beklentiler en aza indirgeniyor.

 

Pişmanlıklarınız olmasın
Pişmanlıklarınız olmasın

İşte size çok basit bir öz eleştiri yöntemi: Eğer iş arama sürecinin tüm safhaları ve özgeçmişinizin tüm bilgileri anne ve babanın tarafından yürütülseydi, sizinle gurur duyabilirler miydi? Eğer hayır diyorsanız, sürece olan yaklaşımınızı yeniden değerlendirmenizi tavsiye ederiz. CV’nizi gereksiz bilgilerle doldurmayın; daha sonra pişman olacağınız hiç bir şey eklemeyin. En önemlisi yalan söylemeyin!

 

 

 

 

İş Kriterlerini İyi Öğrenin

Ödevinizi iyi yapın! Mülakata gitmeden önce, iş başvurusu yaptığınız şirket ile ilgili öğrenmeniz gereken her şeyi öğrenin. Bunun yanında sizi işe alacak olan yönetici ya da çalışan hakkında da bir miktar bilgi sahibi olmanızın da size yardımı olacaktır.

 

Araştırmaya şirketin web sitesinden başlayabilirsiniz, LinkedIn ve diğer Sosyal Medya kanallarından da yararlanmayı sakın unutmayın! Güvenilir bir şirket, dijital platformda görünürdür. Araştırma süreci sizi bunaltmasın, daha derin bir araştırma için en azından zamanınızın üç saatini ayırdığınızdan emin olun.

 

Her şeyi bilmek zorunda değilsiniz; fakat başvurduğunuz pozisyon, potansiyel patronlarınız ve şirket hakkında ne kadar fazla bilgi edinirseniz mülakat sırasında bu pozisyona neden en uygun adayın siz olduğuna dair o kadar fazla şey söyleyebileceksiniz demektir.

 

İş kriterlerini karşılayacak deneyime sahip değilseniz o kariyer yolunu tercih etmeyin. Bu hem sizin değerli zamanınızı alacaktır, hem de boş yere sizi strese sokacaktır. Bu yüzden yetilerinizi iyi bilin ve buna göre başvuruda bulunun. Deneyimleriniz ve aldığınız eğitime cevap verebilecek bir kariyer hedefi seçin ve ardından başvurularınızı yapmaya başlayın!

 

Görüşmeye giderken kendinize kim olduğunuzu ve yeteneklerinizin ne olduğunu sorun
Görüşmeye giderken kendinize kim olduğunuzu ve yeteneklerinizin ne olduğunu sorun

Açık olan pozisyonu iyi değerlendirip sahibi olduğunuz vasıfların beklenilenler ile bir kıyaslamasını yapın. Eğer zorunlu olarak belirtilen 8 ya da 10 kadar yetiye sahipseniz, o zaman güvenle başvurunuzu tamamlayabilirsiniz. Eğer satış temsilcisiyseniz, grafik tasarım pozisyonuna başvuruda bulunmayın – bunun hiç bir mantığı yok. Fakat bir satış uzmanı olarak, dağıtım, B2B satış ve buna benzer pozisyonlara her daim başvuruda bulunabilirsiniz.

 

 

 

[include-page id=’18540′]

 

İş görüşmesine giderken kötü kokmamaya özen gösterin.
İş görüşmesine giderken kötü kokmamaya özen gösterin.

Düzgün Giyinin

Eğer bir fitness eğitmeni değilseniz, asla bir iş görüşmesine eşofman ile gitmeyin! Bazı zamanlar iş görüşmesine uygunsuz giyinen pek çok başvuru ile karşılaştım.

 

Gereğinden fazla sürülmüş bir parfüm ya da traş losyonu kokusuyla görüşmeyi kısa kesmek durumunda kaldığım anlar da olmadı değil. İnsanların alerjileri olabilir ya da en azından karşı tarafın bundan rahatsızlık duyabileceğine dair bir düşünmeniz gerekir. Güzel kokmak elbette sorun değil, fakat parfümü boca ederek sigara kokusunu kapatmaya da çalışmamalısınız.

 

 

 

Görüşme günü kendinizi nasıl tanıtıcağınıza dair bir orta karar bulmanız gerekiyor.

Parmak arası terlikler yaz aylarında ideal olabilir ama bir iş görüşmesi için kesinlikle doğru bir seçim değil.
Parmak arası terlikler yaz aylarında ideal olabilir ama bir iş görüşmesi için kesinlikle doğru bir seçim değil.

Hava sıcaklığı ne kadar yüksek olursa olsun, hiç bir görüşmeye parmak arası terliklerinizle gitmemelisiniz. Unutmayın, tatile çıkmıyorsunuz; buraya geleceğinizi tayin etmeye geldiniz.

 

Kıyafet zorunluluğu olup olmadığına dair iş vereninize her daim soru yöneltebilirsiniz. Bazı iş sahaları için kot pantolon ve T-shirt ile görüşmeye gelinebilir; fakat kurumsal şirketler ya da beyaz yaka pozisyonlar için daha fazla efor isteyen bir giyim tarzı ile potansiyel patronunuzu etkilemelisiniz.

 

Sevgili kadınlar, lütfen ağır makyaj yapmaktan kaçının. Hiçbir iş veren, eğer güzellik yarışmasına katılmadıysanız yüzünüzde tonlarca fondöten ile sizi görmek istemeyecektir. Öyle bile olsa sizden yine mütevazi görünmeniz beklenilecektir. Doğal olmak, sunabileceğiniz en iyi karakter özelliğiniz olmalı.

 

Bir işveren olarak kadınların kırmızı halının üstünde yürümeye gelmiş

İş görüşmesinde doğal görünmek her zaman en iyisidir. Abartılı makyaj karşı tarafın dikkatini dağıtacaktır.
İş görüşmesinde doğal görünmek her zaman en iyisidir. Abartılı makyaj karşı tarafın dikkatini dağıtacaktır.

gibi yüksek topuklu ayakkabılarla, erkeklerin ise tütün fabrikasından çıkmış gibi koktuğu pek çok kötü iş görüşmesi deneyimim oldu. Kendinizi nasıl taktim ettiğinize dair çok dikkatli olmanız gerekiyor, çünkü daha önce de sözünü ettiğimiz gibi ilk izlenimler çok önemlidir!

 

Düzgün görünümlü bir gömlek (elbette ütülenmiş) ya da süveter ve düzgün bir ayakkabı ile günlük bir pantolon ya da etek işinizi görecektir. Takım elbise ya da tayyör giymeye gerek yok; sadece prezentabl olmanız yeterli.

 

Herkesin kendine göre bir moda anlayışı olduğu bir gerçek; fakat konu iş dünyasına geldiğinde mülakatlarda düzgün kıyafetler giymek her daim akıllıca olacaktır. Bu yüzden görüşmeye gitmeden önce dolabınızın en uç köşelerine bir bakın, elbette uygun bir şeyler bulacaksınızdır.

 

Şık bir günlük kıyafet örneği.
Şık bir günlük kıyafet örneği.

Net Olun ve Kendinize Güvenin

Kendi deneyimleriniz ile ilgili hevesli ve net olun. Profesyonel olun fakat arada da kendi kişiliğinizden esintiler vermekten de çekinmeyin. Unutmayın, sorulan her bir soruya hakkını veren cevaplar vermek için sadece bir kaç saniyeniz var.

 

Açıkçası ben her iş görüşmesine aynı soru ile başlarım :”Kendinizden biraz bahseder misiniz?” sonrasında ise “Niye bu pozisyonla ilgilendiniz?”. Görüşmelerde genellikle adaylar, özgeçmişlerinde halihazırda bulunan bilgileri tekrar ederler fakat bu cevaplar niye bu pozisyona başvurmak istediklerini açıklamıyor. Yapabildiklerinizden ya da deneyimlerinizden bahsetmek elbette gerekli, fakat unutmayın ki biri sizi iş görüşmesine çağırıyorsa sizin özgeçmişinizi zaten çok iyi incelemiştir.

 

Aynı zamanda, verdiğiniz cevaplarda net ve organize olmalısınız! İş görüşmesini yapan kişiye kendini gizemli biri olarak tanıtmak büyük bir hatadır; görüşmede hiç bir şey bulanık kalmamalı.

 

Görüşme esnasında konudan konuya da atlamayın; soruları kendinize ve söylediklerinize güvenerek cevaplandırın. Heyecanlı olmak için hiç bir sebep yok; size sorulan sorular hiç bir zaman bilmediğiniz ya da cevaplayamayacağınız sorular olmayacaktır. Son olarak unutmayın, sizi sizden başka kimse iyi tanıyamaz!

 

Bu yüzden sunduğunuz özgeçmişinde olmayan bilgiler doğrultusunda kendinizi tanıtmaya yönelin: Başvurusunda bulunduğunuz bu pozisyon için neden uygun olan kişi sizsiniz? Şu sıralarda kendi vasıf ve hünerleriniz ile ilgili neleri geliştirmeye odaklandınız? Sahip olduğunuz beceri ve kişilik özelliğiniz başvurduğunuz pozisyona neler katabilir?

 

Pozitif olun. Görüşme esnasında iş verenler geçirdiğiniz kötü deneyimleri dinlemek istemeyecektir. Geçmişteki pozisyonlardan söz ederken ani değiştirmeyi uygun bulduğunuz pozisyon hakkında soru yöneltilirse hemen savunmaya geçmeyin. Hakikatlere odaklanın ve yaşadığınız bu deneyimden ne öğrendiğinizi karşınızdaki kişiye aktarmaya çalışın.

 

Pozitif olmak işinizi çok kolaylaştıracaktır.
Pozitif olmak işinizi çok kolaylaştıracaktır.

 

Son olarak bu pozisyona uygun olup olmadığınız elbette ki işe alan çalışan tarafından belirlenecek, yani siz değil. Fakat karar sürecini değiştirebilmek de elbette sizin elinizde!

 

Soru listesi hazırlayın

Her mülakatta başvuruculara pozisyon ya da şirketle ilgili soruları olup olmadığına dair onlara soru yöneltiyorum. Böylelikle karşımdaki kişinin başvuruyu yapmadan önce bu pozisyon üstüne ne kadar kafa yorduğunu değerlendirebiliyorum. Böyle bir durumda ince düşünmeye çalışın, sabırsızlıkla beklediğiniz sorulara cevap alma şansına sahip olduğunuzu varsayın.

 

Yönelteceğiniz sorular şirketle ve mevzubahis pozisyonla alakalı olması gerekiyor. Fakat unutmayın ki sunulan pozisyon ile ilgili bir takım açıklayıcı bilgiler halihazırda başvuru aşamasında zaten size verilmektedir ki siz de bu yüzden başvurunuzu yaptınız; bu yüzden bildiğiniz bilgileri bir de iş veren tarafından anlatılmasını isteyerek hem sizin hem de karşınızdaki kişinin zamanını boş yere harcamasına neden olmayın.

 

En ideal sorular sizin bu şirketteki geleceğiniz ile ilgili olan sorulardır. Örneğin, “Bu pozisyonda yükselebilme şansım olacak mı?” ya da “Şirketin gelecek planları nelerdir?” gibi sorular iş vereninizi etkilemenizde size önemli bir puan kazandıracaktır, böylelikle karşınızdaki kişiye sizi işe alarak uzun süreli bir yatırım yaptığına dair bir izlenim yaratmış olacaksınız.

 

 

 

Son noktalar

Unutmayın, iş mülakatları sizin iş veren ile kurduğunuz ilk temastır. Yukarıdaki tavsiyeleri uygulayarak iyi bir izlenim bırakın ve hazırlıklı olun. Son olarak, ama özellikle işe alım müdürünü konuşurken sözünü kesmeyin ve görüşmeye zamanında gelin. Görüşmenin sonunda da teşekkür etmeyi unutmayın!

 

Cloudnames’teki açık pozisyonlar

Cloudnames olarak her daim yetenekli adaylarla çalışmak isteriz. Eğer siz de ekibin bir parçası olmak isterseniz bize başvuruda bulunabilirsiniz. Lütfen kariyer sayfamızda yer alan açık pozisyonları inceleyin: Kariyer Fırsatları

 

Cloudnames’te ne yapıyoruz

Online platformda en iyisi olmanız için gereken her şey için Cloudnames size yardımcı olabilir. Dijital hesaplarınızı, web sitenizi, Sosyal Medya Pazarlama ve diğer tüm karmaşık teknik detayların sizin yerinize yönetimini devralabilir, gelirinizi arttırmak üzere etkili bir büyüme adına size yardımcı olabiliriz.

 

Sadece mobil uyumlu modern bir web sitesi tasarlamıyoruz, müşterilerinizin de talepleri doğrultusunda hizmetler de sunuyoruz. Web sitenizin yönetimini devralıyor ve düzenli aralıklarla güvenlik ve güncelleştirilmesini de sağlıyoruz.

 

Arama Motoru Optimizasyonu, Arama Motoru Pazarlama, Sosyal Medya Pazarlamanın yanında, e-mail ve banner reklamları gibi diğer online pazarlama kampanyalarıyla da ilgileniyoruz. Tüm bunların yanında dijital platformda gelir elde etmenizde size yardımcı olacak grafik tasarım, fotoğraf, video, metin içeriği oluşturma gibi diğer unsurlar da hizmetlerimiz arasındadır.
Herhangi bir sorunuz varsa lütfen bizimle iletişime geçin! Çalışma saatleri (9:00 – 18:00) arasında, telefon numaramızdan +90 (212) 243 7991 bizimle iletişime geçebilir ya da e-mail ile sorularınızı doğrudan bize iletebilirsiniz: salestr@cloudnames.com ya da iletişim bilgilerinizi aşağıya bırakabilirseniz size anında dönüş yapabiliriz.

 

[include-page id=’18540′]

 

 

 

İlginizi çekebilecek diğer makaleler

 

Girişimcilik ve Dijital Pazarlama ile ilgileniyorsanız lütfen blog sayfamızı takip edin. İş arayanlar için sizin tavsiyeleriniz nelerdir? Lütfen aşağıdaki yorum köşemizden bizi bilgilendirin ve ikonu tıklayarak makalemizi arkadaşlarınızla paylaşın. Unutmayın, paylaşmak önemsemektir!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bu makaleyi paylaşın.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Hizmetlerimiz

dijital strateji

Dijital Strateji

Cloudnames, işletmenizin dijital iletişim ve pazarlama için pratik bir plan oluşturmasına yardımcı olabilir. Dijital stratejinizi tartışıyoruz ve rakiplerinizi inceliyoruz. Ardından, iyileştirmeler için somut önerilerle geliriz.

Web Tasarımı

Dijital pazarlamaya çok uygun bir web siteniz var mı? Sitenin ne kadar iyi çalıştığını inceleyebiliriz. İyileştirmeler için somut öneriler içeren web sitenizin ücretsiz bir incelemesini alın. Küçük değişiklikler büyük sonuçlar verebilir!

organik trafik oluşturma, arama motoru optimizasyonu

Trafik Oluşturma

Web sitenize nasıl trafik çekiyorsunuz? Cloudnames, içerik oluşturabilir, arama için optimize edebilir ve sosyal medya, e-posta ve diğer kanallarla trafiği artırabilir. Etkili web siteleri, satışa dönüştürülen birçok ziyaret sağlar.

Dijital Strateji

Dijital pazarlama stratejisini nasıl geliştirebileceğinize ilişkin ücretsiz kılavuzumuzu indirin

Dijital Pazarlama hakkında bir tartışma için bugün bizimle iletişime geçin

Help us to share

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Güncel içeriklerimizden anında haberdar olmak için haber bültenine kaydolun!