Başarıya Ulaşmış 10 Gülünç Girişim Fikri

Başarıya Ulaşmış 10 Gülünç Girişim Fikri

Başarıya ulaşmış girişimlerin arkasında dahiyane bir fikir olduğunu düşünürüz. Aksine bugünün büyük firmalarının arkasında hep gülünç bir fikir vardı. Sizin için başarıya ulaşmış 10 gülünç girişim fikrini sıraladık.

1975’de pazarlama müdürü Gray Dahl, “Pet Rock” isimli projesini hayata geçirdi. Kabaca “Evcil Taş” diye çevirebileceğimiz ürün isminden de anlaşılacağı üzere taştı. Dahl Meksika Rosarito sahilinden tanesi 1 dolara pürüzsüz taşlar satın alıp, üstünde hava delikleri ve evcil hayvan yazısı olan karton kutularda sattı.

 

“Karton kutuya yerleştirilmiş taşı kim alır?” sorusu kaçınılmaz olarak aklımıza geliyor ancak beklenenin aksinye Gray Dahl tanesi 4 dolardan 1 milyon evcil taş sattı ve milyoner oldu. Evcil taş gibi ilk başta gülünç gelen ama başarıya ulaşmış pek çok girişim mevcut.

 

[include-page id=’18525′]

 

Facebook

10 yıl önce Mark Zuckerberg ve yurt arkadaşları Facebook’u sadece Harvard öğrencileri için kurdular, ancak kısa sürede çevre üniversitelere yayıldı.

 

Facebook’un gülünç bir fikir olma sebebi piyasada Facebook’dan önce kurulmuş ve başarıya ulaşamamış myspace gibi sosyal medya siteleri mevcuttu. Buna rağmen Zuckerberg ve arkadaşları talebi az olan bir hizmeti piyasaya sürmeye karar verdi. Bugünse Facebook marketin hakimi.

 

Amazon

Amazon 1994’te bir Wall Street şirketinde başkan yardımcısı olan Jeff Bezos tarafından kuruldu. Online kitap evi olarak kurulan Amazon yıllar içinde ürün yelpazesini oldukça genişletti.

 

Bezos Amazon’u kurduğunda internet üzerinden alışveriş yapmak insanlara güvenli gelmiyordu, internet üzerindne ürün satan bir site açmak için pek de iyi bir zaman değildi. Jeff Bezos buna rağmen Amazon’u kurmaya devam etti ve iş modeli en başarılı ve karlı girişimlerden biri haline geldi. Bugün Amazon Amerikanın önde gelen e-ticaret sitesi konumunda.

 

 

 

Paypal

1998’de Max Levchin, Peter Thiel, Luke Nosek ve Ken Howert tarafından kurulan Paypal2ın ilk ismi Confinity’di. Paypal internet üzerinden para transferi yapmayı sağlayan bir sistem kurdu.

 

Paypal üzerinden para gönderebilmek için kullanıcıların e-mail hesaplarını ve banka bilgilerini, herhangi bir bankaya ait olmayan bir sistemde kullanmaları gerekiyor, 1998 yılında insanların çok da tercih edeceği bir yol değildi bu. 2014’teyse Paypal’ın geliri 8.3 milyar dolardı.

 

King.com

King.com 7 kişilik bir ekip tarafından 2003’te kuruldu, aynı yılın sonunda firma iflasla karşı karşıyaydı. Firmanın talihi sosyal medya ve akıllı telefon kullanımının artmasıyla ana akım haline gelen causal gaming akımı değiştirdi.

 

Bu noktadan itibaren gelirlerini arttırmaya başlayan King.com, baş yapıtı Cady Crush’la inanılmaz bir başarı yakaladı. Eğer oynamadıysanız aynı renkteki şekerleri eşleştirerek kırdığımız bir oyun Candy Crush, oldukça gülünç bir fikir değil mi?

 

Kasım 2015’te oyun sektörünün önde gelen firmalarından Activision-Blizzard, King.com’u 5.9 milyar dolara alacağını açıkladı. 2016’nın ikinci çeyreğinde satın alma tamamlanacak.

 

Minecraft

2009 yılında İsveçli yazılımcı Markus Persson Mojang isimli oyun firmasını kurdu ve voksel tabanlı hayatta kalma oyunu olan Minecraft’ı geliştirmeye başladı. 2011’de oyun piyasaya sürüldüğünde inanılmaz bir başarı yakaladı.

 

Persson Minecraft’ı geliştirmeye başladığında piyasa AAA diye tanımlanan yüksek bütçeli video oyunları yapan yapımcıların kontrolü altındaydı. EA Games gibi firmalar oyun teknolojisine ve yapımına milyonlarca dolarlık yatırımlar yapıyordu.

 

Bu koşullar altında hikayesi olmayan ve zamanı geçmiş grafiklere sahip bir indie oyun yapmak çok akıl karı bir hareket değil. Ancak 2013’te Mojang Microsoft tarafından 2.5 milyar dolara satın alındı.

 

[include-page id=’18540′]

 

Instagram

2010 yılında, sosyal medya ve akıllı telefonlar yavaş yavaş günlük hayatımızın parça olmaya başladığı dönemlerde, Kevin Systrom ve Mikre Krieger Instagram’ı geliştirdi. Kullanıcılarına sadece fotoğraflarını filtreleyebilecekleri ve paylaşabilecekleri bir platform sundular.

 

Twitter ve Facebook’un piyasanın hakimi olduğu dönemde, ikisini de kullanıcılarına fotoğraf paylaşma özelliği sunduğunu belirtelim, Instagram fotoğraflar için filtreler sunarak piyasaya girdi. 2012’de Instagram Facebook tarafından bir milyar dolara satın alındı.

 

Quora

Yahoo Answers’ı duydunuz mu ya da kullandınız mı hiç? Kabaca tanımlarsak kullanıcıların soru sorduğu ve diğer kullanıcıların cevap verdiği bir platformdur. Yahoo Answers ve internette benzer bir sürü site vardır. Quora’da aynı işi yapıyor, kullanıcılarına soru sorup, diğer sorulara cevap verebildikleri bir platform sunuyor.

 

2009’da Alex D’angelo ve Charlie Cheever tarafından kuruldu Quora, ikisi de eski Facebook çalışanlarıydı. 2011 Ocak ayında Quora’nın 500.000 kayıtlı kullanıcısı vardı. Bugün Quora’nın değeri 900 milyon doların üzerinde.

 

Infinity Ward

2002 yılında Vince Zampella, Grant Collier ve Jason West tarafından kuruldu Infinity Ward. Activision ufak bir maddi destek sağladı ve ilk oyunları olan, hepimizin bildiği ve oynadığı, Call of Duty’yi geliştirmeye başladılar.

 

Piyasada pek çok 2. dünya savaşı temalı fps oyun varken Infinity Ward’da o kervana katılmaya karar verdi. 2003’te Call of Duty çıktığında büyük bir başarı yakaladı 90 “yılın oyunu ödülünü” ve farklı kategorilerde de 50 tane ödül kazandı. Bu başarılı çıkıştan sonra Activision Infinity Ward’ı satın aldı.

 

 

Dell

Micheal Dell, Dell Computer Corporation’ı 1984’te kurdu. Şirket merkezi Micheal Dell’in University of Texas’daki yurt odasıydı. Daha sonrasında şirketine odaklanabilmek için okuldan ayrıldı Micheal Dell.

 

Piyasanın IBM, Commodore ve Apple gibi devler tarafından kontrol edildiği bir dönemde okuldan ayırılıp bilgisayar firması kurma fikri akıl karı bir hareket miydi? Kesinlikle evet bugün Dell dünyanın 3. büyük bilgisayar markası ve Fortune 500 listesinte 51. sırada.

 

Taleworld Entertainment

Taleworld Entertainment, Bilkent Üniversitesinde bilgisayar mühendisliği okuyan Armağan Yavuz tarafından 2005’te kuruldu. Firmanın genel merkezi Ankara’da. İlk oyunları olan Mount and Blade açık dünyaya sahip orta çağ temalı bir rol yapma oyunuydu, pek büyük firmanın aynı kategoride yaptığı pek çok oyun mevcuttu piyasada.

 

Yapım aşamasında firmanın parası bitti ve radikal bir karar alarak bitmemiş oyunu satışa sundular, oyunu alanların daha sonraki güncellemeleri ücretsiz alacaklarını vaat etti Taleworld Entertainment. Bu fikir oldukça başarılı bir pazarlama stratejisi olduğunu kanıtladı oyunun yapım aşamasında oyunculardan aldıkları geri bildirimlerle oldukça başarılı bir oyun yaptılar. 2007’de Paradox Interactive tarafından dağıtımı yapılan Mount and Blade 1 milyondan fazla kopya sattı.

 

Taleworld yaklaşık olarak 3 milyon dolar kazandı Mount and Blade’den, an itibariyle firma merakla beklenen Mount and Blade II: Banner Lord üzerinde çalışıyor.

 

Cloudnames yardım edebilir

Cloudnames, dijital pazarlama hakkında ihtiyacınız olan her şeyde size yardımcı olabilir. İnternet üzerinden daha çok gelir elde edebilmenizi sağlayacak, web sitesi, dijital pazarlama ya da diğer tüm karmaşık teknik detayların sizin için yönetimini devralabiliriz. Böylelikle siz de şirketinizin ana faaliyetlerine odaklanabilirsiniz.

 

Sadece mobil uyumlu modern bir web sitesi tasarlamıyoruz, müşterilerinizin de talepleri doğrultusunda hizmetler de sunuyoruz. Bunun yanında web sitenizi yönetiyor ve düzenli aralıklarla güvenliğini sağlama ve güncelleştirme de sağlıyoruz.

 

Arama Motoru Optimizasyonu (SEO), Arama Motoru Pazarlaması (SEM), Sosyal Medya Pazarlaması (SMM) ve diğer tün dijital pazarlama aktivitelerinizin yanında web sitesi ve e-mail pazarlamanın da yürütülmesini üstlendiğimiz bir online pazarlama hizmeti sunuyoruz.

 

Bizimle irtibat kurmak için lütfen iletişim adreslerinizi bırakın!

 

[include-page id=’18540′]

 

 

 

İlgilenebileceğiniz Diğer Makaleler

 

Girişimcilikle ilgileniyorsanız lütfen bloğumuzu takip edin. Test etmek istediğiniz bir iş fikriniz mi var? Yorumlarınızı bizimle ve aşağıdaki ikonları kullanarak arkadaşlarınızla paylaşın. Unutmayın paylaşmak umursamaktır!

One Response

  1. Yakın çevremde de bu gibi öncesinde karanlıkta zar atmaya da benzetebileceğimiz projeler mevcut. Eşine gırgırına açtığı yemek tarifleri sitesi gibi. Hatta hatırlarsanız Şikayet Var sitesinin de esprili bir başlangıç noktası bulunuyordu sanırım.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bu makaleyi paylaşın.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Hizmetlerimiz

dijital strateji

Dijital Strateji

Cloudnames, işletmenizin dijital iletişim ve pazarlama için pratik bir plan oluşturmasına yardımcı olabilir. Dijital stratejinizi tartışıyoruz ve rakiplerinizi inceliyoruz. Ardından, iyileştirmeler için somut önerilerle geliriz.

Web Tasarımı

Dijital pazarlamaya çok uygun bir web siteniz var mı? Sitenin ne kadar iyi çalıştığını inceleyebiliriz. İyileştirmeler için somut öneriler içeren web sitenizin ücretsiz bir incelemesini alın. Küçük değişiklikler büyük sonuçlar verebilir!

organik trafik oluşturma, arama motoru optimizasyonu

Trafik Oluşturma

Web sitenize nasıl trafik çekiyorsunuz? Cloudnames, içerik oluşturabilir, arama için optimize edebilir ve sosyal medya, e-posta ve diğer kanallarla trafiği artırabilir. Etkili web siteleri, satışa dönüştürülen birçok ziyaret sağlar.

Dijital Strateji

Dijital pazarlama stratejisini nasıl geliştirebileceğinize ilişkin ücretsiz kılavuzumuzu indirin

Dijital Pazarlama hakkında bir tartışma için bugün bizimle iletişime geçin

Help us to share

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Güncel içeriklerimizden anında haberdar olmak için haber bültenine kaydolun!