Yeni yıla bir kaç gün kala geriye dönüp 2015’in girişimler açısından nasıl geçtiğini değerlendirme vakti geldi. Bu sene iyi çıkış yapan pek çok girişim kuruldu, bazı eski girişimlerde 2015 yılında adını duyurmaya başladı. 2015’in en iyi 10 girişimini sizin için sıraladık.
10. Hungryroot
Listemizin 10 numarasında Hungryroot yer alıyor. Eski Groupon yöneticilerindne Ben Meckean tarafından kurulan Hungryroot tadını hiç sevmediğimiz sebzelerden lezzetli makarnalar üretiyor. Hungryroot’un öğünleri dengeli beslenme açısından oldukça yararlı %20 oranında protein içeriyor her öğün. Yemeye hazır paketler halinde satılan öğünler Hungryroot’un internet sitesinden sipariş ediliyor ve ertesi gün teslim ediliyor. Makarnanın haricinde aperatif ve tatlı seçenekleri de sunuyor Hungryroot.
Tatlı patates, pancar, ve havuç gibi pek çok sebzeyi sebze makarnalarının ana maddesi olarak kullanıyor Hungryroot
Hungryroot Birleşik Devletler Sağlık ve İnsan Hizmetleri Departmanı’nın yaptığı araştırma verilerini göz önüne alarak kurulmuş bir firma, araştırmaya göre Amerikalıların sadece %6’sı tavsiye edilen miktarda sebze yiyor. Satışa başladığı ilk gün 10.000 öğün satışı yaptı Hungryroot ve farklı kaynaklardan 2 milyon dolar yatırım aldı.
[include-page id=’18540′]
9. Even
Even düşük gelirli çalışanların finansal problemlerini çözmek için yazılmış bir akıllı telefon uygulaması. Düzenli geliri olmayan ya da düşük gelirli çalışanlar genellikle finansal açıdan zor haftalar geçirirler Even buna odaklanıp insanların rahat bir nefes alabilmesini sağlamayı amaçlıyor.
Eğer saatlik ücret ödeyen ve çalışma saatleri belirsiz bir işiniz varsa ay sonunu getirmekte zorlanma ihtimalini fazlasıyla yüksektir. Zorlandığınız anlarda Even devreye girip size giderlerinizi dengelemek için borç para veriyor, işin iyi yanıysa faiz işletmiyor Even borcunuza, geri ödemenizi sabit ücret üzerinden yapıyorsunuz.
Even’ı banka hesabınıza entegre ederek kullanıyorsunuz. Ayrıca kullanıcılarına acil harcamalar için borç vermek ve otomatik bütçe dengeleme gibi özellikleri de sunuyor. İstediğiniz zaman Even’a para ödemeyi bırakabiliyorsunuz. Şimdiye kadar Even 1.5 milyon dolar yatırım aldı.
8. M. Gemi
Makul fiyatlı el yapımı İtalyan deri ayakkabılar, Yunan mitolojisindeki sirenlerin sesi de büyük ihtimalle böyle büyüleyiciydi işte. Artık hayal değil tabi İtalyan ayakkabıları uygun fiyata almak,M.Gemi kendini makul fiyatlarla İtalyan ayakkabıları satmaya adamış bir girişim, an itibariyle sadece kadınlar için satıyorlar ama yakında erkek ayakkabıları da satmaya başlayacaklar.
El yapımı İtalyan ayakkabıların fiyatı 2000 dolara kadar çıkabiliyor genelde, ancak M.Gemi’nin ayakkabıları 100 ile 300 dolar arasında değişiyor. Toscana’daki ufak İtalyan ayakkabı atölyeleriyle çalıştığı için M.Gemi göreceli olarak makul fiyatlara satıyor ayakkabıları.
Sosyal sorumluluktan da geri kalmıyor M.Gemi #makesomeroom (yer açın) adında bir Dress for Success programıyla iş birliği içerisinde yürüttüğü bir kampanyası var. M. Gemi ayakkabılarını alan kadınlara giymedikleri eski ayakkabılarını M.Gemi’ye göndermeleri için kolaylık sağlanıyor. M.Gemi’ye gönderilen ayakkabılar ekonomik bağımsızlığını güvence altına almak için çalışan kadınlara yardım amaçlı veriyorlar. M. Gemi Ben Fischman tarafından kuruldu ve 14 milyon dolar yatarım aldı şimdiye kadar.
7. Honor
Honor yaşılarla profesyonel bakıcıları eşleştiren çok temel bir hizmet sağlıyor. Çöp çatanlık uygulamaları gibi çalışan Honor’ın temel hedefi yaşlılarla bakıcıları arasında uzun süreli ilişki kurmak.
Uber ve benzeri uygulamaların aksine Honor bakıcıların hemen işi kabul etmesine izin vermiyor. Aynı ilgi alanlarına ve özelliklere sahip yaşlılarla bakıcıları eşleştirmeye çalışıyor. Fransızca konuşan bir yaşlı için Fransızca bilen bir bakıcı bulabiliyor Honor.
Daha önemlisi aile üyelerinin gözlerinin arkada kalmaması için Honor bakıcılar hakkına ailelere bilgi veriyor. 20 milyon dolarlık yatırım almış durumda Honor.
6. Gogoro
Gogoro, bilinen takma ismiyle tesla scooter, 2015 Tüketici Elektronik Fuarındaki tanıtımına kadar ar-ge sürecini gizli olarak yürütüyordu. Gogoro basit bir elektrikli scooter farkıysa kolaylıkla değiştirilebilir bir aküye sahip olması, akünüz bittiğinde Gogoro istasyonlarından sarj edilmiş başka bir aküyle kolayca değiştirebilirsiniz.
Özellikle şehir yaşamı için çok uygun olan Gogoro, saatte 96 km hıza kadar çıkabiliyor ayrıca dolu bir aküyle 160 km yol gidebiliyor. Tayvan kökenli firma 2011’de kuruldu ve 300 milyondan fazla yatırım aldı.
5. Jet
Jet kurucusu Marc Lore’un, Amazon gibi e-ticaret Golyatlarını alaşağı edecek olan Davut’u. Jet’in Amazon gibi devleri yenebileceği üzerine yorum yapmak için erken ancak Amazon’nun pazar payından ciddi bir miktar çalarak Amazon’nun canını yakacağı kesin.
Jet.com’un beta versiyonu bu yıl açıldı, Çinli e-ticaret devi Alibaba tarafından desteklenen Jet.com ilk gününde 1 milyon dolardan fazla satış yaptı. Jet.com temel tüketim mallarını Amazon’dan daha düşük bir fiyata satmayı hedefliyor. Düşük fiyatları sürekli hale getirebilmek için satışlardan komisyon almak yerine yıllık üyelik sistemiyle çalışıyor, yıllık üyeliğin bedeli 50 dolar.
Jet.com 225 milyon dolarlık yatırım aldı ve büyük ihtimalle e-ticarette oyunu değiştiren hamle olacak.
4. Slack
Slack ismini duymadığınız ama çok başarılı olan girişimlerden. Stewart Butterfield, Eric Costello, Cal Henderson ve Serguei Mourachov tarafından kuruldu.
Slack ekipler için bir haberleşme platformu, oldukça basit ve basit projeler için bir araya gelmiş ekiplerin işlerini rahatlıkla ücretsiz versiyonu görebilir. Daha fazla özellik için kişi başına para ödemeniz gerekiyor tabi ki. Kuruc ekip Slack’i online oyun Glitch’in mesajlaşma platformu olarak tasarlıyordu ancak oyun iptal edilince profesyonel ekipler için bir platforma dönüştürmeye karar verdiler. Ağustos 2013’te kurulan firma kullanıma açıldığı ilk 24 saat içerisinde 8 bin müşteriye ulaştı.
2013’te kurulan Slack neden 2015 listesinde peki? Tahminlerin ötesinde büyüyen slack milyonlarca dolar yatırım aldı ve şu anda 3 milyar dolar değerinde firma. Daha önce duymamış olabilirsiniz ama önümüzdeki sene Slack’i daha fazla duyacaksınız.
[include-page id=’18540′]
3-Ride
Uber Türkiye’de çok kullanılmasa da çok bilinen bir uygulama, dünyanın kendine ait aracı olmayan en büyük taksi şirketi. Uber’in kurucularından Oscar Salazar, Garret Camp ve Travis Kalanick ile bir araya gelerek Ride isimli uzak yerlerden işe gidenlerin yolculuklarını daha kolay hale getirmeyi amaçlayan bir uygulamayı kullanıcılara sundu.
Toplu taşıma ağının çok yaygın olmadığı yerlerde özellikle ön plana çıkan uygulama şehrin banliyölerinden iş yerine gitmeye çalışan insanları bir araya getirerek yolculuklarını kolaylaştırıyo. Ride’in iki çeşit kullanıcısı var arabası olanlar ve olmayanlar. Arabası olup yakıt masrafını paylaşmak isteyenlerle arabası olmayanları ama işe daha kolay gitmek isteyenleri buluşturuyor Ride.
Ride henüz yatırım almış durumda değil ancak fazlasıyla potansiyele sahip.
2-Scorp
Liste başına yaklaşırken 2 numara Scorp’un oluyor. Bilmeyenler için Scrop vine ve ekşisözlüğün birleşimi. Kullanıcılar istedikleri konuda konuştukları 15 saniyelik videolar yükleyebiliyorlar. Şubat 2015’te kullanıma açılan Scrop’ta Nisan sonuna kadar 500 bin video paylaşıldı.
İzzet Zakuto ve Sercan Işık tarafından kurulan Scrop, Koç Üniversitesinden 250 bin dolarlık destek aldı.
1-Periscope
Listemizin bir numarası canlı video yayınlama uygulaması Periscope. Periscope kullanıma sunulmadan önce Twitter tarafından satın alındı ve ilk 10 günde bir milyon kullanıcı giriş yaptı. Aralık başında “Apple Yılın Uygulaması” ünvanına hala sahipti.
En basit haliyle Periscope kullanıcılarına canlı yayın yapma imkanı veriyor. İzleyiciler yayınla ilgili yorumlarını paylaşabiliyor, hatta “kalp” gönderebiliyor. Kullanıcılar heryerde canlı yayın yapabildikleri için Periscope telif hakkı ihlaliyle ilgili çok ciddi tartışmalar başlattı. Özellikle merakla beklenen boks maçı pek çok kullanıcı tarafından canlı olarak yayınlanınca, Televizyon kanallarının hışmına uğradı Periscope.
Cloudnames yardım edebilir
Cloudnames, dijital pazarlama hakkında ihtiyacınız olan her şeyde size yardımcı olabilir. İnternet üzerinden daha çok gelir elde edebilmenizi sağlayacak, web sitesi, dijital pazarlama ya da diğer tüm karmaşık teknik detayların sizin için yönetimini devralabiliriz. Böylelikle siz de şirketinizin ana faaliyetlerine odaklanabilirsiniz.
Sadece mobil uyumlu modern bir web sitesi tasarlamıyoruz, müşterilerinizin de talepleri doğrultusunda hizmetler de sunuyoruz. Bunun yanında web sitenizi yönetiyor ve düzenli aralıklarla güvenliğini sağlama ve güncelleştirme de sağlıyoruz.
Arama Motoru Optimizasyonu (SEO), Arama Motoru Pazarlaması (SEM), Sosyal Medya Pazarlaması (SMM) ve diğer tün dijital pazarlama aktivitelerinizin yanında web sitesi ve e-mail pazarlamanın da yürütülmesini üstlendiğimiz bir online pazarlama hizmeti sunuyoruz.
Bizimle irtibat kurmak için lütfen iletişim adreslerinizi bırakın!
[include-page id=’18540′]
İlgilenebileceğiniz Diğer Makaleler
Başarıya ulaşmış 10 gülünç girişim fikri
İş fikrinizi test edebilmeniz için 8 madde
Girişimciyseniz ya da girişimcilik ile ilgileniyorsanız lütfen blogumuzu takip edin. Sizce 2015’in en başarılı girişimi hangisiydi? Lütfen aşağıdaki yorum köşemizde bizimle fikirlerinizi paylaşın. Paylaşmak, önemsemektir!
One Response
teşekkürler paylaşım için güzel bir derleme olmuş