WordPress Teması Aslında Nasıl Çalışır?

WordPress Teması Aslında Nasıl Çalışır?

Daha önce hiçbir WordPress temasının nasıl çalıştığını merak ettiniz mi? Bu temalardan bir tanesini kullanmanız için Kod Ninjası olmanıza gerek yok; ancak birazcık bilgi, temanızın büyük bir bölümünü sizin yapmanıza yardımcı olabilir. Bu bilgi, kaçınılmaz engeller, beklemediğiniz bir şeyi önünüze çıkardığında da size yardımcı olur. WordPress Teması Nasıl Çalışır sizin için yazdık.

WordPress, internetteki Web sitelerinin %27’sinin kullandığı bir içerik yönetim sistemidir. WordPress en kolay anlaşılır Web Site tasarımı aracıdır, yine de üzerinde çalışmak gereklidir. İşte bu yazı WordPress’in çalışma şeklini öğrenmenize yardım edecek.

Eğer bir Web sitesine ihtiyacınız varsa, Cloudnames size seve seve yardım eder. Bizimle iletişime geçin ya da mail adresinizi bırakın. Arkadaşlarımız en kısa zamanda sizinle iletişime geçecekler.

Bir WordPress teması, çizgesel bir arayüz üretmek suretiyle, weblog için temelinde birleştirici bir arayüz ile birlikte çalışan bir dosyalar bütünüdür. İstikrarlı görünüm ve değişimler sitenizin daha iyi çalışmasını sağlar.

Bu dosyalara şablon dosyaları denir. Bir tema, temelinde olan yazılıma dokunmadan, sitenin görüntülenen halini düzenler. Temalar, gerekli herhangi bir kod dosyasının yanı sıra, kullanıcının isteğine göre değiştirilmiş şablon dosyalarını ve resim dosyalarını da içerebilir.

image files (*.jpg,*.gif) {resim dosyaları}
style sheets (*.css) {stil sayfaları}
code files (*.php) {kod dosyaları}

 

 

Statik İçerik

WordPress temaları, şablon dosyalarının bir klasöründen oluşturulur. Bu dosyalar sizin temanızın belirli bir kısmını konrol ederler. Sitenizin sabit kalan diğer kısımları, hangi sayfada olursanız olun, header (sayfa başlığı) , kenar çubuğu (sidebar) ve sayfa altlığı (footer) dosyaları tarafından kontrol edilirler. Bu sayfaları düzenleyebilirsiniz; böylelikle hangi sayfada olduğunuzu belirlerler ve farklı içerikler (content) için çalışabilirler.

  • header.php

Sayfa Başlıklarını ve navigasyonu görüntüleyen global dosya. Ayrıca HTML kodu da içerir.

  • The Loop (Döngü)

Sitenizin ana bölümündeki, “the loop” yani Döngü kullanılarak, WordPress tema şablon dosyaları tarafından kontrol edilir.

  • sidebar.php (Kenar Çubuğu)

Kenar Çubuğu ekranı bu dosyadan kontrol edilir. Çoklu Kenar Çubukları, functions.php kısmından ayarlanabilir ve Kenar Çubuğu görsel bileşenlerinin içerikleri, WordPress wp-admin panelinden ayarlanabilir.

  • footer.php (Sayfa Altlığı)

Global sayfa altlıkları için talimatları içerir ve HTML imlerini kapatır.

 

index.php – HOME

Dizin kütüğünüz -ya da Index File- WordPress temanızın anasayfasının nasıl göründüğünü kontrol eder. Şu şekilde kabul edilir; önceki yayınları (postları) görüntülemeyi sağlayan, sayfanın en sonundaki bir link ile birlikte, en gücel yayını koyan ve görüntüleyen bir Loop (Döngü) içerir.

 

single.php – KİŞİSEL YAYINLAR

WordPress temanızdaki kişisel postların ekranı, single.php isimli küçük bir dosya tarafından kontrol edilir. Sadece tek bir postu sorgulayan ve görüntüleyen bir Loop içerir. Kenar Çubuğu istiyorsanız, ya da sitedeki diğer sayfalarda Kenar Çubuğunun farklı görünmesini istiyorsanız özelleştirme yapabilirsiniz.

 

page.php – KİŞİSEL SAYFALAR

page.php sayfanın nasıl göründüğünü kontrol eder. Kenar Çubuğunu veya diğer öğeleri çıkarmayı tercih edebilir ya da benzeri olmayan öğeleri ekleyebilirsiniz.

 

WordPress ayrıca farklı sayfa şablonları yaratmanıza, farklı tipteki sayfalar için WordPress temanız üzerinden olanak verir. Sayfa şablonu yaratmak için page.php’yi kopyalayın, nasıl isimlendirmek istiyorsanız onu yazın sonra da bu kodu en tepeye ekleyin:

<?php

/*

Şablon Adı: SayfaAdı

*/

?>

 

archive.php, category.php, tag.php – archives

Görünümü arşiv dosyalarını kullanarak kontrol edebilirsiniz. Eğer hiç arşiv dosyası yoksa, arşivler index.php şeklinde görünecektir, bununla beraber üzerine yazmak üzere archive.php dosyası oluşturabilirsiniz. Category.php isminde bir dosya oluşturursanız, bu sadece archive.php dosyalarının üzerine yazılacaktır. Eğer bir tag.php oluşturursanız, onu sadece tag arşivleri için geçersiz kılabilirsiniz.

 

The Loop (Döngü)

Loop, WordPress temanızın en güçlü tarafıdır. Hangi postların veya sayfaların tutulacağını ya da bir PHP raporu ile sonlanacağını belirleyen bir sorgulama ile başlar. Arada olan diğer herşey size kalmış. Başlıkların, post içeriklerinin, metadataların ve müşteri alanlarının işlenmiş verilerini özelleştirebilir ve hepsini loop’tan (döngüden); her bir öğe, her post veya her sayfa için işlenir oluncaya yada sorgulama bitinceye kadar, yorumlayabilirsiniz. Tek bir sayfada çoklu loopları ve sorgulamaları ayarlayabilirsiniz: Örneğin, single.php üzerinden loop çıkışı ile sadece altındaki başlıklardan ve mini resimlerden tek bir postun bütün içeriğini gösteren loopunuz (döngünüz) olabilir.

Query post or page (Sorgu postu ya da sayısı)

Start Loop (Loopu başlat)
the_title (outputs the title of the post) (yayının başlığını çıkarır)
the_excerpt (outputs the post excerpt) (yayın alıntısını çıkarır)
the_content (outputs the full post content) (bütün yayın içeriğini çıkarır)
the_category (outputs the post categories) (yayının kategorilerini çıkarır)
the_author (outputs the post author) (Yayın yazarını çıkarır)
the_date (outputs the post date) (Yayın tarihini çıkarır)
Other tags (there is a variety of other tags you can use in the loop) (Diğer imler/tagler, loop’ta kullanabileceğiniz taglerin çok çeşidi vardır)
endwhile;Exit the loop (Loop’tan çıkış)

 

Bir WordPress Temasının Arkaplan Dosyaları

Bir WordPress dosyasının çalışabilmesi için sizin ihtiyaçlarınıza göre düzenlenebilecek bir kaç gerekli arkaplan dosyası gerekmektedir.

comments.php

Bu, temanızda yorumlar olsun isterseniz, loopa eklenebilecek olan yorumların çıkışını kontrol eder.

functions.php

functions.php, temanızdaki ana unsurları düzenleyebilmeniz için sizin kendi PHP kodunuzu kullanmanıza olanak tanır.

style.css

Bu ise temanız için temel CSS stil şemanızdır.

WordPress Theme Directory , kontrol edilmiş, incelenmiş ve ücretsiz indirme imkanı veren WordPress temalarının resmi sitesidir. Türüne ve stiline göre arama yapmanıza olanak verir ve sayfayı ayrıca temanın öğelerini önizleme seçeneği sunar. Ufak bir araştırma ile en iyi temaları temin etmek için themeforest.net gibi üçüncü parti temalar incelenmeye değerdir. Çoğu kişilere ve küçük işletmelere sadece profesyonel tasarlanmış temalar gerekecektir; fiyatları ise 100 euro’nun altında ve ücretsiz ek özellikleri mevcuttur.

 

Cloudnames size yardım edebilir;

Eğer bir Web sitesi yapmak size karışık geldiyse, biz müşterinizin memnun kalacağı siteyi sizin adınıza yapmaktan memnun oluruz. Sitenizi en güzel şekilde yapıp, güncel ve güvenli tutarız. Bazen işleri uzmanlarına bırakmak en iyisidir.

 

Cloudnames’te ne yapıyoruz?

CNcanhelp-300x269Cloudnames, Online platformda en iyisi olmanız için gereken her şey için size yardım edebilecek bir dijital ajanstır. Dijital stratejinizi, web sitesiniz, sosyal medya hesaplarınızı, dijital pazarlama çalışmalarınızı, satış ve pazarlama otomasyonunuzu ve bunun gibi tüm karmaşık teknik detayları sizin yerinize yönetebilir, gelirinizi artıran etkili bir büyüme adına size yardımcı olabiliriz.

Web sitenizin yönetimini devralıyor ve düzenli aralıklarla güvenlik ve güncelleştirilmesini de sağlıyoruz. Bununla birlikte, Arama Motoru Optimizasyonu, Arama Motoru Pazarlaması, Sosyal Medya Pazarlamanın, gibi ihtiyacınız olan tüm dijital pazarlama çalışmalarını sizin için yönetebiliriz.

Herhangi bir sorunuz varsa lütfen bizimle iletişime geçin! Çalışma saatleri (9:00 – 18:00) arasında, telefon numaramızdan +90 (212) 243 7991 bizimle iletişime geçebilir ya da e-mail ile sorularınızı doğrudan bize iletebilirsiniz: salestr@cloudnames.com ya da iletişim bilgilerinizi bırakabilirseniz size anında dönüş yapabiliriz.

[include-page id=’18540′]

 

İlgilenebileceğiniz Diğer Yazılar

Modern bir web sitesi ile kazancınızı nasıl artıracağınıza dair daha fazla bilgi edinmek isterseniz lütfen blogumuzu takip edin. Sizin web siteniz mobil cihazlar için optimize edilmiş durumda mı? Lütfen aşağıdaki yorum bölümünde bizimle paylaşın ve diğer imgeler aracılığıyla da arkadaşlarınızla paylaşın. Paylaşmak önemsemektir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bu makaleyi paylaşın.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Hizmetlerimiz

dijital strateji

Dijital Strateji

Cloudnames, işletmenizin dijital iletişim ve pazarlama için pratik bir plan oluşturmasına yardımcı olabilir. Dijital stratejinizi tartışıyoruz ve rakiplerinizi inceliyoruz. Ardından, iyileştirmeler için somut önerilerle geliriz.

Web Tasarımı

Dijital pazarlamaya çok uygun bir web siteniz var mı? Sitenin ne kadar iyi çalıştığını inceleyebiliriz. İyileştirmeler için somut öneriler içeren web sitenizin ücretsiz bir incelemesini alın. Küçük değişiklikler büyük sonuçlar verebilir!

organik trafik oluşturma, arama motoru optimizasyonu

Trafik Oluşturma

Web sitenize nasıl trafik çekiyorsunuz? Cloudnames, içerik oluşturabilir, arama için optimize edebilir ve sosyal medya, e-posta ve diğer kanallarla trafiği artırabilir. Etkili web siteleri, satışa dönüştürülen birçok ziyaret sağlar.

Dijital Strateji

Dijital pazarlama stratejisini nasıl geliştirebileceğinize ilişkin ücretsiz kılavuzumuzu indirin

Dijital Pazarlama hakkında bir tartışma için bugün bizimle iletişime geçin

Help us to share

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Güncel içeriklerimizden anında haberdar olmak için haber bültenine kaydolun!